Марсенић: Планира се вишемилионска крађа државе и грађана

23. фебруар 2024.
Марсенић: Планира се вишемилионска крађа државе и грађана

Александар Вучић је у једном од бројних гостовања на националним телевизијама, у конкретном случају на РТС-у, у пројекат Expo 2027 изричито уврстио све инфраструктурне инвестиције у наредне три године. Уколико је Вучићева изјава истинита онда се под плаштом одржавања ове сајамске манифестације планира вишемилионска пљачка државе и грађана.

Закон о посебним поступцима ради реализације међународне специјализове изложбе EXPO Belgrade 2027, такозвани lex specialis, којим се суспендују јавне набавке, у члану 1 дефинише да се његова примена односи и на пројекте ван одржавања EXPO изложбе, уколико су ти садржаји у "функцији реализације EXPO 2027". То конкретно значи да се практично сви инфраструктурни радови у земљи могу изузети из примене законских обавеза о расписивању тендера при одређивању извођача, а будући да се ради о инвестицијама у висини од најављених 17 милијарди евра, може се рећи да се ради о највећем корупционашком послу у историји Србије, а у домаћој јавности као параван за историјско понижење и издају Косова и Метохије.

Нова Демократска странка Србије захтева од Владе Србије да у најкраћем року достави преглед свих инфраструктурних објеката који ће за потребе EXPO бити реализовани по овом закону. Захтевамо и да Влада достави студију оправданости за EXPO, као предвиђену цену за сваки инфраструктурни објекат, као и изворе финансирања.