Да су избори били „најчистији“, власт би до сад нешто и конституисала

N1
26. фебруар 2024.
Да су избори били „најчистији“, власт би до сад нешто и конституисала

Већина становника Београда није дала поверење СНС-и и СПС-у и ако у петак буде одабран председник Скупштине града, то ће бити кршење изборне воље грађана, а Нови ДСС ће позвати на протесте, рекао је потпредседник Новог ДСС-а Предраг Марсенић, док је Бранко Миљуш, члан Председништва ССП-а, истакао да је заједнички циљ опозиције да се изборе да грађани Србије имају фер и слободне изборе, те нагласио да да су ови избори били такви, власт би нешто до сад и конституисала.

Ни представници коалиције Србија против насиља, ни Нови ДСС не иду у Председништво на консултације око нове Владе. У петак је најављен нови покушај конститутивне седнице Скупштине Београда, док се у Бриселу  воде разговори око евентуалне истраге око крађе избора.

Марсенић каже да је председник Србије на неки начин прекршио Устав, „а то се зове државни удар“.

„Он је изашао из својих уставних овлашћења прихватањем француско-немачког плана, противно свом Савету за националну безбедност. Није то једина ствар у којој је изван уставних надлежности. Имамо човека који је дефинитивно учетствовао у крађи избора, није се то десило ван његовог знања, чак мислим да је био један од иницијатора. У нашим очима он је изгубио легитимитет и немамо разлоге да идемо на те састанек“, рекао је.

„Влада Србије и Брнабић су на европском путу, зашто одбијају европску контролу избора“
Уставна обавеза је председника да позове на те консултације, али није обавеза да странке на њих и оду, додао је Марсенић.

„Фер и поштени избори су нешто на чему сви ми треба да радимо, а немамо их већ 12 година. Једна од тековина 5. октобра били су слободни избори и могућност промене власти на изборима. То сада није могуће због стања у медијима и намештања избора“, казао је.

За то се, додаје, боре и кроз институције, ако треба и на улицама, тј. „на сваки начин који је предвиђен законом и демократски“.

„Из визуре људи из Србија против насиља, који сматрају да Србија треба да буде део ЕУ, један део суверенитета треба да се пребаци ЕУ. Ми сматрамо да услови који су пред нас стављени нису коректни и да Србија не треба да буде део ЕУ док се ти односи не рашчисте. Због тога чуди став Владе Србије и Ане Брнабић, која је на том европском путу, зашто одбија ту врсту контроле избора, када су они звали те људе да дођу и посматрају наше изборе“, рекао је.

„Опозиција мора присилити власт да ослободи институције“


И Миљуш, и Марсенић кажу да опозиција мора присилити власт да се понаша другачије.

„Године 2012. они су били ти који су звали ОЕБС, стране амбасада, Томислав Николић је показивао џак ‘украдених гласова’, Александар Вучић је рекао да ако је један глас украден, треба поновити изборе јер су неважећи. И шта би од тога? Није дошло до крађе гласова, а дошло је до смене власти на изборима. За то треба да се изборимо. Када имате државу која се овако понаша, када су институције заробљене, морате да их ослободите“, рекао је Марсенић.

Овај пут су ухваћени у крађи, „са рукама у меду“, сматра он.

„И та Арена је само врх леденог брега. Погледајте сада ситуацију у Новом Саду са повећањем броја гласача. Како је то могуће?“, питао је Марсенић.

Тријумфална победа, а ништа није конституисано


„Један човек хоће да управља свиме“ и „један човек неће да призна политичку кризу“
Марсенић је подвукао да и поред свих тих изборних нерегуларности, СНС и СПС нису добили Београд.

„Пошто је толико очију на њима, непријатно им је да купе само два одборника из групе ‘Ми’. Друга апсурдна ситуација је да немамо председника парламента. Уколико 1. марта опет нико у Београду не буде изабран, што очекујем да ће се десити, ко ће да распише изборе? Председник скупштине треба да распише изборе. Опет немамо институције које функционишу, јер само један човек хоће да управља свиме“, рекао је Марсенић, док је Миљуш додао „да је Србија у дубокој политичкој кризи коју само један човек неће да призна“.

Оба саговорника су сагласна да је питање под којим ће условима евентуални будући београдски избори бити.

Упитани да ли ће на изборе изаћи под било каквим условима, Марсенић одговоара да не мора нужно да значи.

„Постоји институција бојкота, а он може бити и активан да кажете нема избора под оваквим условима“, рекао је.


„Не постоји делимични легитимитет“


На питање шта ако се СНС задовољи „делимичним легитимитетом“, како је то назвао Вучић, Марсенић одговара да не постоји нешто што је делимично легитимно.

„То је конструкција Александра Вучића који не поштује Устав. Њему ништа није легитимно, осим њега самог“, рекао је.

Ако буде изабран председник Скупштине Београда у петак, Нови ДСС ће позвати људе на протесте.

„То би било кршење изборне воље грађана, јер грађани у већини СНС-у и СПС-у нису дали поверење да воде град. Они морају да купе неког из опозиције. Ако је то демократски, ја не знам шта није“, рекао је Марсенић.

Марсенић каже да у Новом ДСС-у, са друге стране, постоји једна доза неповерења, јер „годинама уназад у ЕУ имамо инсистирање на нечему што је кршење Устава Србије“.

„Не би ме чудило да и по овом питању зажмуре, јер им треба кооперативност по питању Косова. За оно што власт њима треба да ‘заврши’, овде има и превише демократије“, рекао је