Испуњење захтева, па онда тек избори

07. март 2024.
Испуњење захтева, па онда тек избори

Потпредседник Нове Демократске странке Србије Предраг Марсенић изјавио је да предстојећи локални избори не могу да буду одржани пре него што буду испуњени сви захтеви опозиције везани за сређивање бирачког списка и отварање медија.

Он је гостујући на Инсајдер телевизији истакао да би било добро да сви предстојећи локални избори у Србији буду одржани истог дана.

Према њему, до тада би било довољно времена да се среде бирачки спискови и створе фер изборни услови.

Марсенић каже да „не постоји ниједан нормалан разлог због чега би избори били расписали за 28. април”.

“По закону најдаљи термин може бити 2. јун, а с обзиром на оне захтеве које смо ми поставили, који би били потребни да се испуне да бисмо изашли на изборе, за њихово испуњење је потребно одређено време”, додао је потпредседник Новог ДСС-а.

Према Марсенићевим речима, управо због тога Нови ДСС инсистира на томе да тај рок за изборе буде што даље, уз оцену да би “било веома добро за Србију у целини, за све градове, за све локалне самоуправе у Србији, да ти избори буду у исто време”.

Он каже да постоји могућност да се не изађе на изборе уколико, како објашњава, буду поновљени по матрици 17. децембра прошле године.

"Ми заиста онда немамо разлога да на те изборе излазимо. Оно што ми тражимо, први захтев је сређивање бирачког списка. Други захтев је стање у медијима. Ми две године, иако смо парламентарна странка, иако смо парламентарна коалиција, нисмо гостовали ни на једној телевизији са националном фреквенцијом“, нагласио је Марсенић.

Као решење за сређивање бирачког списка, потпредседник Новог ДСС-а је навео прављење радне групе коју би била чиниле политичке странке И представници цивилног друштва које се бави изборима.