Нови ДСС и Ниш, мој град: Постоји оправдана сумња да власт планира изборне нерегуларности у Нишу према рецепту из Београда

11. март 2024.
Нови ДСС и Ниш, мој град: Постоји оправдана сумња да власт планира изборне нерегуларности у Нишу према рецепту из Београда

Ванредни парламентарни и београдски избори нису били слободни и поштени – сматрају из Нове Демократске странке Србије и коалиције Ниш, мој град.
На резултате избора су у превеликој мери утицале предности које је владајућа странка стекла на противзаконит начин, уз директно саучесништво више државних институција и органа власти.

На састанку Новог ДСС И коалиције Ниш, мој град са другим опозиционим организацијама, који се догодио у недељу 10. марта речено је да опозиција у Нишу може да победи али да су за то потребни бољи изборни услови, укључујући отварање Јавног сервиса и медија која се финансирају из буџета Града Ниша, квалитетнији приступ бирачком списку, као и квалитетнија контрола на бирачким местима.

Организатори састанка поручили су да очекују да ће власт наставити „прљаву“ кампању, што подразумева уцењивања, застрашивања, подмићивања бирача, због чега је неопходно да опозиција обезбеди поуздане контролоре на биралиштима.

Задатак нишке опозиције је да буде тесно повезана, синхронизована, формирањем још ширег фронта против власти, односно новим укрупњавањем у једну или две колоне- укључивањем не само партија, већ и других организација, удружења грађана, синдиката, што подразумева да ни једна опозициона листа не остане испод цензуса.

На састанку се разговарало о проблемима у остваривању бирачког права као што су „куповина гласова“, манипулација гласачким листићима, обезбеђивању приступа бирачким местима, те је донешен закључак да се захтева од Министарства унутрашњих послова РС Информација од јавног значаја, тачан број пријављених лица са пребивалиштем у Нишу на дан 31.12.2022. и новопријављених на дан 17.12.2023. и 08.03.2024. сем новорођенчади, уз податак претходног пребивалишта свих новопријављених лица.