Јовановић: Власт не показује намеру да обезбеди фер изборне услове

13. март 2024.
Јовановић: Власт не показује намеру да обезбеди фер изборне услове

Председник Нове Демократске странке Србије (Нови ДСС) Милош Јовановић изјавио је данас да власт Српске напредне странке (СНС) не показује намеру да се обезбеде равноправни и фер изборни услови и да то што су београдски избори заказани за 2. јун, што је каснији датум него је раније било речи, "није никакав уступак".

Он је на телевизији Нова С рекао да је датум важан само у функцији поправљања изборних услова, али да понашање власти говори да она намерава да настави по старом.

"Ситуација није нормална, и даље имамо иста непочинства власти са злоупотребом права на пребивалиште. Ако до 2. јуна буде још 'хиљаду Малих Крсни', избора неће бити", оценио је Јовановић.

Председник Новог ДСС-а је казао да, као легалиста, увек жели одржавање избора, али да за то морају да буду обезбеђени нормални услови.

"Два најважнија услова су, сређивање бирачког списка и отварање јавног медијског сервиса РТС за све политичке актере. Желим нормалне изборе јер верујем у грађане и снагу својих аргумената. Али ако нормалних избора нема, онда не могу да се одрже намештени избори", додао је Јовановић.

Према његовим речима, "ако институције не буду радиле, онда ће то морати да се каналише кроз уличне протесте".

"Одговорност ће бити онда на (председнику Србије) Александру Вучићу", додао је Јовановић.

Он је казао да ће "доћи дан када ће Вучић сносити кривичноправну одговорност за антиуставно деловање, јер ништа не застарева".