Никада нећемо заборавити жртве и хероје НАТО агресије!

25. март 2024.
Никада нећемо заборавити жртве и хероје НАТО агресије!

Председник Нове Демократске странке Србије (Нови ДСС) Милош Јовановић позвао је данас на проглашење окупације Косова и Метохије јер је то по његовим речима, једино решење у условима у којима западне силе које су извршиле агресију на Савезну републику Југославију 1999. године, не поштују резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

У обраћању новинарима поводом 25. годишњице почетка НАТО агресије, Јовановић је рекао да се "пречесто заборавља" да постоје резултати одбране земље 1999. године а да је главни резолуција 1244 која је по његовим речима, још увек на снази и правно обавезујућа за све.

"Резолуција 1244 штити територијалну целовитост Србије и не само то, она предвиђа и повратак до 1.000 припадника српских снага безбедности у нашу јужну покрајину. На томе ћемо као Нови ДСС и као коалиција НАДА свакако инсистирати", рекао је Јовановић новинарима испред зграде Генералштаба у ценнтру Београда, делимично срушене у НАТО бомбардовању.

Он је додао да "исте силе" које су починиле агресију 1999. године, "газе" резолуцију 1244.

"Те силе су подржале а потом и признале сецесију наше јужне покрајине. Док се не призову правди и праву, једино решење је да се прогласи окупација наше јужне покрајине. То је била идеја и СПЦ 2006. године. Никад нећемо пристати на сецесију, док у нашем народу има воље да се не одрекне самог себе, ми ту борбу нећемо изгубити", казао је Јовановић.

Оценио је и да је с обзиром на агресију 1999. године, важно да Србија остане при политици војне неутралности која по његовим речима, значи да Србија никад неће пристати да буде чланица неког сталног војног савеза, првенствено чланица НАТО.

"Војна неутралност је чедо ДСС и сматрамо да треба усвојити закон о војној неутралности а у неком тренутку у будућности пожељно је да она постане и уставна категорија", рекао је Јовановић.