Међународни углед Србије срозан на најниже гране

16. април 2024.
Међународни углед Србије срозан на најниже гране

Посланик и председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је данас да је због недоследне спољне политике међународни углед Србије срозан на најниже гране.

Јовановић је у интервјуу агенцији Бета казао да Александар Вучић претвара Србију у безначајну земљу, а Србе у безначајан народ.

"Бојим се да смо последњих година, суштинским одсуством националне амбиције и визије као и крајње недоследном спољном политиком срозали ниво угледа Србије на најниже гране. Александар Вучић нас, у историјском смислу, претвара у безначајну земљу и безначајан народ", рекао је он.

Додао је да углед одређене земље у међународним односима првенствено зависи од њене снаге, економске, демографске и војне.

"Зависи донекле и од њене историје, али и тренутне спремности на борбу за њене националне интересе. Коначно, углед зависи и од озбиљности и кохерентности њене спољне политике", навео је председник Новог ДСС-а.

На питање како циљеви садашње спољне политике Србије утичу на решавање косовског питања и ситуацију у Републици Српској, Јовановић је казао да Србија на Западу значи Србија без Косова и Метохије.

"Куд сву Турци, ту и мали Мујо-то би у најкраћем био опис наше спољне политике од 2008. године када је преломљено да Србија пошто пото треба да постане чланица Европске уније (ЕУ). То чланство значи да ћемо у пуној мери постати део Запада-што никада, као православни народ, нисмо у пуној мери били. То последично значи да ће политика Запада на Балкану коначно тријумфовати. Другим речима, Србија на Западу је Србија без Косова и Метохије, Србија на Западу значи нестанак Републике Српске, Србија на Западу је латинична Србија која ће негирати сопствену националну борбу и историјско бивствовање", оценио је Јовановић.

Навео је да када прође ера Новака Ђоковића, "знаће за нас у свету као што знају за Северну Македонију–нимало".

"Нећемо представљати више ништа, али ћемо имати ресторан Џејмија Оливера и Луј Витон... Голем је то пораз за један славан историјски народ поупут српског. Наши преци с Мишара или Кајмакчалана се вероватно у гробовима окрећу. Али ништа није готово. Морамо повратити самопоштовање и достојанство и јасно одредити наше националне циљеве. Подразумева се да се ништа слично не може десити с овом недостојном влашћу", нагласио је.

Он је као очекивано оценио усвајање текста о заједничкој позицији амбасадора земаља чланица ЕУ да се у преговарачко Поглавље 35 имплементира Охридски споразум.

"На наплату долази деценијско Вучићево шибицарење. Рачун ће бити висок", рекао је.

Осврћући се на недавну посету председника Србије Француској, Јовановић је казао да та посета није имала никакав посебан циљ.

Упитан да прокоментаришете то што се, дан након посете председника Србије Паризу, Француска појавила као коспонзор Резолуције о Сребреници, Јовановић је рекао да се ради о манифестацији краха спољнополитичког деловања Александра Вучића.

"Сетите се само колико је пута говорио о томе како углед и снага Србије у међународним односима никада нису били већи. Све је наравно била опсена и шибицарење. Не постоји политика, па ни спољна политика без визије. Ова власт визију једноставно нема", објаснио је.

На питање да ли је и на који начин Србија могла да спречи иницијативу о чланству Косова у Савету Европе, Јовановић је казао да је питање зашто је Вучић прихватањем француско-немачког, а потом и охридског споразума фебруара и марта 2023. године преузео обавезу да се Србија неће противити чланству наше јужне покрајине у било којој међунардоној организацији.

"Све ово што гледамо сада, и када је у питању Косово и Метохија и када је реч о притисцима на Републику Српску директна је последица противуставног и антидржавног деловања Александра Вучића", рекао је он.

Јовановић је оценио да су највећи успеси које је Србија у последњих десет година остварила на спољнополитичком плану отварање ресторана Џејмија Оливера у Београду на води, као и долазак Икее и Лидла.

"Још ако заиста дође Луј Витон, Бог да нас види. Мало ли је за народ који је имао царство у средњем веку, који је дизао два устанка у модерном добу како би извојевао своју слободу и независност, који је остварио прву савезничку победу у Великом рату, који је рекао не и Хитлеру а потом и Стаљину, који се сам бранио против НАТО-а", навео је.

Упитан како би Србија у будућности требало да гради спољну политику, Јовановић је рекао да чланство у ЕУ од 2008. године више није смело бити циљ.

"Сарадња да, али чланство никако. Та промена је угаони камен будућег спољнополитичког деловања. Војна неутралност се мора подићи на виши нормативни ниво. Сарадња се мора појачати с новим центрима моћи, Исток али и тзв. глобални Југ. Ништа од тога неће бити лако с обзиром на наш географски положај, али друге немамо. И зато на унутрашњем плану морамо да будемо беспрекорни, а не материјално и морално корумпирани каквим нас чини Александар Вучић", рекао је Јовановић.