На грађанима је да одлуче да ли ће да верују својим очима

23. април 2024.
На грађанима је да одлуче да ли ће да верују својим очима

Члан председништва Српске напредне странке Владимир Ђукановић изразио је спремност да се испуне препоруке ОДИХР-а када је реч о изборима и нагласио да међу тим препорукама није захтев да се избори одложе за јесен, што тражи део опозиције. С друге стране, члан Председиштва Новог ДСС-а Милош Станковић каже да та странка на изборе 2. јуна неће изаћи јер ништа од онога што су тражили као услов за то, није испуњено.

У Скупштини Србији данас је почела прва седница пролећног заседања на којој посланици и даље расправљају о изменама Закона о локалним изборима, како би се променили рокови, што ће омогућити да се 2. јуна уз београдске одрже и локални избори. 

Ипак опозиција тврди да се до 2. јуна не могу променити изборни услови, односно да се не могу побољшати, па се део опредељује и за бојкот.

Да је бојкот опизиције њихова воља поручује Ђукановић и додаје да постоји закон и законски рокови, као и да то неко померање избора на јесен није уопште ОДИХР-ова препорука. 
С друге стране, Станковић је рекао да је Нови ДСС, као коалиција Нада, у сагласју са колегама из другог дела опозиције и у сагласју са ПроГласом формулисали три основна предлога, услова или захтева, али у контексту 25 препорука ОДИХР-а.

"Свели смо се на три, а то је да се пречисти бирачки списак, да се ослободе медији, посебно они са националном фреквенцијом иако су комерцијални. Ево ми вечерас гостујемо код вас, господин Ђукановић и ја, не на РТС-у, не гостујемо на Хепи тв, не гостујемо на Пинку. И трећи услов је био да се споје градски и локални избори након што се испуне ова прва два услова уз један додатак - да би изборна кампања трајала најмање 45, а највише 60 дана, као што је то сада прописано законом, било је неопходно да се избори распишу најкасније 18. априла. Ми видимо да је данас већ 22. април, да више не можемо да рачунамо на тај минимални рок за изборну кампању од 45 дана", каже Станковић.

Он каже да Нови ДСС неће изаћи на изборе, јер ништа од онога што су тражили, а то је да се "спрече даље Арене, да се спречи пресељавање људи из Панчева у Јајинце, да се спречи Нова Мала Крсна, да се ослободе медији", није испуњено, осим једног начелног обећања које је дато.

"Нећемо изаћи и то неће бити бојкот. Ми једноставно ово не доживљавамо да су избори. Ми ово доживљавамо као један догађај који не може у правом смислу речи да се назове изборима", додаје он.


Станковић је навео да је ту сад на грађанима да сагледају да ли ће више да верују својим очима или ће више да верују изјавама представника Српске напредне странке. Он је навео да су на изборима 17. децембра снимљени људи који су дошли у Арену, који су развожени и нису знали где треба да гласају на локалним изборима, да су "ухваћени људи из Мале Крсне, у шетњи испред МУП-а на Вождовцу, па су ухваћени људи који долазе из Панчева да гласају у Јајинцима".

Станковић је навео да Нови ДСС не доживљава изборе 2. јуна као изборе.

"Дакле, ово је један перформанс у организацији Кристофера Хила и Александра Вучића, који треба да да легитимитет ономе што ради Српска напредна странка, а то је прихватање француско-немачког споразума и Охридског анекса, о чему је Вучић лично говорио пред господином Макроном у обраћању новинарима у Паризу. Треба да да легитимитет Рио Тинто пројекту, треба да да легитимитет законском предлогу, који је данас СНС поднео у скупштини Србије, да Србија постане држава у којој ће се складиштити нуклеарни отпад из запада Европе", рекао је Станковић и истакао да Нови ДСС та то неће дати легитимитет.