Ђурић: Основа наше приче је да град вратимо Ужичанима

21. мaj 2024.
Ђурић: Основа наше приче је да град вратимо Ужичанима

Основа наше приче је да Ужице вратимо Ужичанима, цео град, под знаком навода цео град, и све институције нам воде људи са стране. Ужичани то нису заслужили, Ужичани то нису навикли и Ужичани не треба то да дозволе, рекао је гостујући у Маркер разговору Бранко Ђурић, носилац листе "За ново Ужице“ Новог ДСС-а и Новог лица Србије и члан извршног одбора Новог ДСС-а.

"Треба да вратимо нашу децу, школовану децу која раде по Београду, Новом Саду, Крагујевцу… Мислим да уколико заиста деца дођу са својим дипломама могу аплицирати без партијских књижица у свој град, своје место, код својих родитеља, код својих браћа и сестара и равноправно учествују у сваком радном месту, па чак и руководећа места у јавним и јавно-комуналним предузећима, разноразним институцијама, мислим да би се вратили“, каже Ђурић за Маркер разговор. 

На питање да ли постоји договор око контроле избора, он каже да су разговарали са Зелено-левим фронтом и Народним покретом Мирослава Алексића, те да су причали да се, како каже, морају потрудити да имају по два контролора на сваком бирачком месту.

Како објашњава сматра да су изборни услови у Ужицу бољи него у Београду.

"То је процена нашег градског одбора, то је процена и моја, јер испред извршног одбор Новог ДСС-а задужен сам за златиборски округ и у сарадњи са председницима или повереницима одбора које имамо у целом златиборском округу одлучили смо се, без обзира на бојкот наше странке у Београду, да у местима где се ону и одржавају, бар у златиборском округу, ми ту излазимо“, каже Ђурић.

Додаје да дају "апсолутну подршку“ председнику Новог ДСС-а Милошу Јовановићу за бојкот избора у Београду.

"Пре расписивања априлских избора само смо три захтева дали премијерки, у ствари, садашњој председници Скупштине госпођи Ани Брнабић и то је да се изврши ревизија тј. пречишћавање бирачких спискова, да се направи нека радна комисија, радно тело које ће у срадњи са Министарством унутрашњих послова и са Министарством државне управе и локалне самоуправе да изврши пречишћавање бирачких спискова. Мислим да то није био неки тежак задатак“, објашњава Ђурић разлог за подршку бојкота београдских избора.

С друге стране, додаје да сматра да је бирачки списак у Ужицу "у реду“. 

Како каже други захтев је био да се отворе медији, а, како каже, ни Милош Јовановић, ни ниједан члан Извршног одбора или председништва странке није гостовао на телевизијама са националном фреквенцијом две године.

"Тотално смо неравноправни у било ком изборном циклусу, што се тиче Ужица нама ти медији са националном фреквенцијом не требају, имамо локалне медије, локалне су теме, тако да је тотално другачије“, каже Ђурић.

Додаје да у тим медијима они имају "равноправан однос“.

"Председништво странке и председник странке др Милош Јовановић су нам дали потпуну аутономију да изађемо на те изборе, нису нас условљавали са ким ћемо да изађемо“, каже Ђурић. 

Како каже он на локалне изборе излази под својим именом и свестан је да постоји могућност да ће изгубити део гласова, јер нема имена председника његове странке.

Што се тиче регионалне депоније Дубоко која гори већ више од две недеље, Ђурић сматра да ту причу не треба политизовати.

"То није политичка прича, то је озбиљна прича, ово је једна еколошка катастрофа која се није догодила десет, 15 година у овом делу Србије“, каже он.

Како додаје проблем је општи.

"Боримо се за здравље наше деце, боримо се за наше здравље, боримо се да опстане сељак који је у селима испод градске депоније, боримо се да сачувамо тај производ који нам продају на пијаци и маркетима, шта ћемо сутра јести, шта ћете ви овде јести и одакле је то стигло“, закључује Ђурић.