Вучић реагује само на притисак улице или Запада, борба ће се наставити и после 2. јуна

28. мaj 2024.
Вучић реагује само на притисак улице или Запада, борба ће се наставити и после 2. јуна

За мање од недељу дана у Србији се одржавају локални и београдски избори, које је део опозиције бојкотовао. Међу њима је и Нови ДСС, чији лидер Милош Јовановић каже за Н1 да ће се борба наставити и након 2. јуна, као и да председник Србије Александар Вучић реагује само на притиске - притисак улице или притисак Запада.

Истиче да предстојећи избори у Београду нису избори, него фарса, и да се бирачи и даље довлаче.

„Зна се шта раде, да се довозе бирачи, зна се да избори у Београду нису избори него фарса, да се апсолутно ништа није променило. То је оно што највише замерам колегама из опозиције који су на неки начин прекршили договоре и пристали да иду на овакве изборе. Прекршили су своју реч. Замерам што су себи дозволили да буду саучесници у стварању привида да се нешто поправило. А и сами знају да није, видим мало пре је Радомир Лазовић да каже да сумња, да се не примењује допуна закона“, истиче Милош Јовановић.

Председник Новог ДСС-а каже да је у овом случају бојкот био потпуно бесмислен.

„Нема избора у Београду. Причам првенствено у Београду јер је доказана била крађа, и доказана је била најава крађе за ове изборе. Прихватили смо да је медијски третман неравноправан као што је био. Прихватили смо и бугарске возове, и да се купују гласови. А на све то имамо од децембра ту праксу масовне злоупотребе права на пребивалиште. Ако чак и то прихватимо, ја више не знам шта треба да се деси“, напомиње Јовановић.

Истиче да никакав помак није направљен.

„Чак су погоршани. Створио се привид, а нека законска решења које су донета су катастрофална за будућност. Измена и допуна Закона о локалним изборима је скратила период са 45 на минимум 30 дана могуће изборне кампање. За трећину смо скратили период, што је за опозицију на локалним изборима катастрофа. Док добијате нотаре, док скупите потписе… што је све теже и теже у локалним самоуправама, док вам се прогласи листа, остаће вам 10 до 12 дана да уводите кампању. Њихова борба лажна је допринела томе да се нама смањи, свима нама, број дана могућих за кампању у локалу“, објашњава Јовановић.

Говорећи о допунама Закона о јединственом бирачком списку, наш саговорник каже да је поента била да се забрани злоупотреба.

„Дакле, фиктивна промена пребивалишта. То је требало да ради једна комисија са извршним овлашћењима, која ће бити перманентна, која ће моћи да контролише шта ради МУП. Ништа од тога нема. То је био наш први услов. Заједнички први услов“, истиче он.

„Изборили бисмо се за јесен“


Додаје да се 16. априла, пре но што се опозиција поделила око изласка на изборе, чуо са колегама из Србије против насиља.

„Рекли су сутра идемо на разговоре, други јун више није опција, јер је касно. Сви знамо да је касно. Идемо са предлогом Уставног закона, које је Танасије Маринковић, професор написао. И то је – боримо се за јесен. Ми бисмо се изборили за јесен да смо остали јединствени. Нема везе. За просутим млеком не вреди плакати“, каже наш саговорник.

Додаје да је убеђен да је следећа власт у Београду – СНС.

„Та власт ће бити нелегитимна, јер ништа легитимно од оваквих избора не може да проистекне. Не позивам ни на шта, за мене је ово фарса. Наше активности су на терену, објашњавање наше позиције…Борба ће се наставити и након другог јуна, али Александар Вучић реагује само на притиске, притисак улице, притисак Запада, било коју врсту притиска“, истиче Јовановић.

„Стаматовић је слика и прилика данашње Србије“


Председник општине Чајетина Милан Стаматовић наговарао је људе да раде капиларне гласове, иначе неће моћи да буду ни директори, ни чистачице, ни било шта друго.

Стаматовић за Портал Нова је нешто касније рекао да је снимак монтиран и неовлашћено направљен и да је поднео кривичне пријаве против својих службеника. Тврди да је на састанцима причао о томе да му не дирају и не угрожавају породицу. Напомиње је да није рекао да Српска напредна странка нема милости, иако се на снимку чује да управо то изговара.

Јовановић каже да је Стаматовић неисцрпан извор инспирације, те да се насмејао док је слушао његове изјаве.

„Показао је да је потпуно искрен, та његова искреност је дирљива на моменте… у камеру је причао о томе како је потпуно легитимно и легално померати бираче, да је то потпуно нормална ствар, скоро па банална ствар. Наравно, није ни легитимно, није ни легално. Пребивалиште мора да буде стварно, мора да буде центар животних активности. Насмејао сам се зато што је ово слика и прилика данашње Србије, та његова реченица која је притом дата у камеру, дакле потпуно јавно, показује да је ниво лудила толики да људи чак више нису ни свесни да је нешто потпуно неисправно. Уопште не сумњам да је истина да мисли да је СНС нема милости“, навео је Милош Јовановић.