Опозиција која иде на изборе неће имати право да се буни

29. мaj 2024.
Опозиција која иде на изборе неће имати право да се буни

Председник Нове демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да су предстојећи избори фарса и да ће наставити да се бори за изборне услове, који се, како каже, нису променили.
Јовановић је у емисији Еуронеwс Ценар рекао да  је опозиција прекршила неку врсту договора и да ће власт на овим изборима бити више или мање нелегитимна. 

"Ово што се дешава у Београду заиста нису избори, то је фарса и ми нисмо одустали од борбе за изборне услове. Она ће сада и након овога бити кудикамо тежа јер је тај фронт разбијен, а почео је да даје неке резултате. Уверен сам да би дао резултате до краја, али за просутим млеком не вреди плакати. Немамо утисак да се дешавају избори и то нису избори. Мени је жао што је део опозиције себи дозволио да прича о условима 30 дана од избора, на 20 дана од избора, премда се ништа није променило", рекао је Јовановић. 
Према његовим речима, ниједан услов од три које је опозиција тражила, у суштини није испуњен - два заиста нису испуњена, а трећи је лажно испуњен да се све споји у једном дану.
Тврди да је лако објаснити зашто његова странка не излази на изборе у Београду, али учествује на другим местима у Србији.

"Не причам да је Београд главни град и да је држава у држави, да би било лакше овде прескочити, јер се политички и медијски живи када нисте у Градској скупштини, што је у локалним самоуправама по Србији нешто теже. У Београду су избори покрадени. То знамо. Били смо сведоци шта се дешавало у Арени. Оно што је занимљивије, за Београд знамо да је та пракса миграције бирача настављена кроз пример Мале Крсне који је документован пред камерама. Дакле, то је било после 17. децембра. Знамо да власт није одустајала од те праксе ни за ове изборе", објаснио је Јовановић.

Не мисли да ће та одлука збунити бираче.

"Верујем да су грађани озбиљни и пунолетни људи, који размишљају својом главом. Да то не верујем, да мислим да је народ стока као што се неретко каже, иако мрзим тај израз, не бих се бавио политиком, не бих трошио своје време да помажем људима које не поштујем. Дакле, поштујем грађане, мислим да ова дистинкција и подела коју сам направио, која је објективна, Београд је потпуно друга прича, да то разумеју. Не могу да кажем да сам оптимиста за друге градове, али ме понекад ти људи у Србији подсећају на Београђане из децембра прошле године. Даће Бог да грешим и да ће доћи неких промена у тим срединама".