Режим убрзано задужује Србију за ЕКСПО

ФОТО: Војводина уживо
06. јул 2024.
Режим убрзано задужује Србију за ЕКСПО

Нова Демократска странка Србије упозорава јавност да је Влада Србије на само једној седници усвојила неколико закона којим се Србија задужила или пролонгирала отплату доспелих дугова у вредности од скоро 2,5 милијарди евра. Реализација пројекта ЕКСПО очигледно је огроман финансијски терет за Србију због чега држава убрзано узима нове кредите уз одлагање враћања постојећих и то под неповољнијим условима од првобитно потписаних.

Влада Србије је усвојила и Народној скупштини предложила:

- Законе којим се продужава рок за враћање једне милијарде америчких долара Влади Арапских Емирата и враћање једне милијарде америчких долара Фонду за развој Абу Дабија са 2024. године на 2026. годину уз повећање каматне стопе са постојећих 2% на 4% и са постојећих 3% на 4%;

- Закон којим се узима кредит од 121,5 милиона евра од Француске за набавку француске робе и услуга у вредности од најмање 50% износа кредита;

- Закон којим се узима кредит од 42 милијарде динара за изградњу Националног стадиона чије ће враћање почети 2027. године.

Нови ДСС сматра да одржавање ЕКСПО изложбе може имати позитивних ефеката за Србију, али су изостанак анализе оправданости неких пројеката и усвајање леx специалис којим је суспендована примена Закона о јавним набавкама учинили овај пројекат далеко скупљим него што је реално. Посланици Новог ДСС озбиљно ће се припремити за скупштинску расправу како би јавности указали на штетност економске политике засноване на задуживању и уговарању послова мимо јавности. Посланици Новог ДСС предложиће и формирање посебног скупштинског тела задуженог за праћење реализације пројекта ЕКСПО како би била успостављена контрола трошења средстава за овај, за сада, крајње нетрансапарентан пројекат.