Тражићемо да се у Скупштини Србије расправља о Декларацији о Сребреници Новог ДСС-а

09. јул 2024.
Тражићемо да се у Скупштини Србије расправља о Декларацији о Сребреници Новог ДСС-а

Председник Нове демократске странке (Нови ДСС) Милош Јовановић изјавио је да ће та странка, и посланички клуб коалиције НАДА, данас или сутра предати службама у Скупштини Србије у процедуру "Декларацију о Сребреници", коју је Нови ДСС раније усвојио и о којој тражи да се изјасне и народни посланици.

"Тражићемо од свих, нарочито од странака које се декларишу као национално одговорне да се (Декларација о Сребреници) нађе на дневном реду. Мислим на странке опозиције и на владајућу већину", рекао је Јовановић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Он је подсетио да је Нови ДСС на седници Главног одбора 9. јуна усвојио "Декларацију о Сребреници", оценио је да је то "важан акт" на који су из те странке поносни.

"Сведоци смо том непрестаном покушају кривотворења историјских чињеница и покушаја наметања кривице српском народу за оно што није учињено. Та лаж може имати конкретне и практичне последице, мислим на Републику Српску. Ако та лаж заживи, као истина о Сребреници, биће лакше радити на унитаризацији Босне и Херцеговине и нестанку Републике Српске", истакао је Јовановић.

Додао је да "није добро када се једини народ који је био жртва геноцида жели окарактерисати као народ који је починио у скоријој историји геноцид".

"Морамо се борити против лажи и за истину. Ми као Нови ДСС ту дужност испуњавамо. Апсолутно је неопходно да Народна скупштина такође донесе декларацију о догађајима у Сребреници. Истина гласи да у Сребреници није извршен злочин геноцида. Може се окарактерисати као ратни злочин, али се не може никако окарактерисати као геницид", рекао је Јовановић.

Навео је и да то "мора да се нађе у скупштинској декларацији", као и да све жртве заслужују поштовање.