Konsenzus vlasti i opozicije da se ne prihvata secesija KiM

Miloš Jovanović
23. Jun 2021.
Konsenzus vlasti i opozicije da se ne prihvata secesija KiM

Predsednik Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera koalicija NADA (DSS-POKS) Miloš Jovanović izjavio je da ga raduje što je na sastanku vlasti i opozicije postignut konsenzus – da niko ne razmišlja o priznanju ili prihvatanju secesije Kosova i Metohije.

„Pomenute su i Ujedinjene nacije i da ni to ne treba dozvoliti za Prištinu. Dobro je što je do sastanka došlo jer je o tom najvažnijem identitetskom pitanju za naš narod važno da razgovaraju vlast i opozicija i da se dođe do najšireg mogućeg konsenzusa“, rekao je Jovanović za B92.

On je ocenio da je danas istorijski položaj Srbije povoljniji jer „Beograd više ne mora da se bavi jugoslovenstvom i tome šta misle Zagreb, Ljubljana, Podgorica..“.

„Sada možemo da gradimo naš sopstveni identitet, da se ukorenimo u tome šta smo mi i to će olakšati konsenzus o nacionalnom pitanju“, istakao je jedan od lidera koalicija NADA.

Predsednik DSS je kao povoljnu okolnost za Srbiju naveo i to da postoji veća ravnoteža u svetu.

„SAD više nisu sve i svja na svetu. Kakvi god pritisci dolazili to više ne može da dostigne nivoe od pre 20 godina. Istovremeno jačaju Rusija i naročito Kina i njen rast je nezaustavljiv“, zaključio je Miloš Jovanović.