Bez bolje populacione politike nestaćemo kao narod

NADA
03. Jul 2021.
Bez bolje populacione politike nestaćemo kao narod

Koalicija NADA (POKS, DSS i 19 udruženja građana) poziva državne organe da se mnogo ozbiljnije bave populacionom politikom, jer su podaci Republičkog zavoda za statistiku da je u Srbiji prošle godine umrlo 55.000 ljudi više nego što se rodilo, poražajaći i krajnje ozbiljan.
 
„Samo na osnovu negativnog prirodnog priraštaja, a bez podatka o iselenjima,  broj stanovnika naše zemlje je u periodu od 2011. do 2020. godine, smanjen za skoro 385.000, što je zastrašujuća statistika. Ukoliko država podsticajnim merama za povećanje nataliteta ne uspe da zaustavi ovakav trend, preti nam fizički nestanak kao naroda u narednom veku" - izjavio je predsednik DSS, dr Miloš Jovanović.
 
„Od svih opština u Srbiji više je rođenih nego umrilih samo u tri opštine, Preševu, Novom Pazaru i Tutinu. Ovo je više nego jasna poruka da je pitanje nataliteta najveći nacionalni prioritet. Državna populaciona politika nije dala pozitivne rezultate, zato se mora poboljšati pozitivnim primerima iz regiona, a pre svega Mađarske, koja izdvaja mnogo veće naknade trudnicama i porodiljma, kao i subvencionisanjem porodica sa više dece" - poručio je predsednik POKS Žika Gojković.
 
Koaliciju Nacionalno - demokratska alternativa (NADA) čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, grupa i udruženja građana.