Beograd je progutao Srbiju – decentralizacija pod hitno!

NADA
07. Jul 2021.
Beograd je progutao Srbiju – decentralizacija pod hitno!

Prema najnovijim podacima, čak 40 odsto ukupnog bruto društvenog proizvoda Srbije dolazi iz Beograda. Koalicija NADA (POKS, DSS i 19 udruženja građana) upozorava da će sve veća centralizacija naše države imati nemerljive posledice po budućnost Srbije, ali i Beograda, ako se ovo ne promeni. 


"Srbija ne može da očekuje ekonomski razvoj i napredak, ako se osim Beograda ne razvijaju i druge oblasti. U vreme kraljevine 1910. godine, u Beogradu je živelo 3 odsto stanovništva Srbije, a danas je to 30 odsto. Niti Beograd može ovako normalno da funkcioniše, niti ostatak Srbije. Poljoprivreda je nekada činila 50 odsto bruto društvenog proizvoda, a danas je ta privredna grana, koja bi trebalo da bude nosilac naše ekonomije, na izdisaju. Dokle god se bude povećavao broj stanovnika prestonice, a sela i manji gradovi nam budu izumirali, neće biti budućnosti za Srbiju" – istakao je predsednik POKS Žika Gojković.


"Osnova ekonomskog programa naše koalicije je decentralizacija, spuštanje realne vlasti na lokalni nivo, gradova i opština. Neophodno je da svi delovi naše zemlje budu približno jednako razvijeni. Na taj način će zadržati stanovništvo, ne samo od odlaska u inostranstvo, nego i od promene sredine unutar granica Srbije i masovnih migracija u gradove, pre svega u Beograd i Novi Sad, koji su proteklih decenija prenaseljeni" – poručio je predsednik DSS dr Miloš Jovanović.


Koaliciju Nadionalno – demokratska alternativa (NADA) čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, udruženja i grupa građana.