Država da podrži domaće proizvođače paradajza

NADA
16. Jul 2021.
Država da podrži domaće proizvođače paradajza

Koalicija NADA (POKS, DSS i 19 udruženja građana) traži od Vlade Srbije da pomogne domaće proizvođače paradajza, koji su u bezizlaznoj situaciji.

"Žalosno je da se našem seljaku otkupljuje paradajz po ceni od 10 dinara po kilogramu, a da se u marketima uvezeni prodaje po ceni višoj od 100 dinara. Ne želimo da se ponavljaju slike iz Leskovca kada su poljoprivrednici besplatno delili ono što su mukom proizveli, već tražimo da država podstakne domaću prizvodnju i garantuje otkupnu cenu godinu dana unapred“, poručio je predsednik DSS dr Miloš Jovanović.

„Podsticajne mere za razvoj poljoprivrede moraju biti sistemske i dogoročne. Osim seljaku, država treba da obezbedi i olakšice onim trgovinskim lancima koji prodaju domaće poljoprivredne proizvode, jer poljoprivreda predstavlja našu glavnu privrednu granu i ključ ekonomskog razvoja. Bez jakog seljaka, nema ni jake države“, izjavio je predsednik POKS Žika Gojković.

Koaliciju Nadionalno – demokratska alternativa (NADA) čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, udruženja i grupa građana.