Izgradnja hidrolektrane na reci Studenici ugrožava manastir

NADA
13. Avgust 2021.
Izgradnja hidrolektrane na reci Studenici ugrožava manastir

Koalicija NADA (POKS, DSS i 19 udruženja građana) podržava građane koji protestuju protiv izgradnje mini hidroelektrane na reci Studenici u blizini Kraljeva.

- Izgradnjom mini hidroelektrane bi se dovelo u pitanje snabdevanje pijaće vode stanovnicima Studeničkog kraja, s obzirom da su i pritoke poput Gokčanice, Brezanske reke, Brevine, već u cevima i koriste se kao mini hidroelektrane. Osim uništavanja jedne od najčistijih reka u Srbiji, izgradnja ove hidrocentrale, ozbiljno bi ugrozila i manastir Studenicu, koji predstavlja jedan od centara duhovnosti i našeg nacionalnog identiteta - izjavio je predsednik DSS, dr Miloš Jovanović.

- Još pre 40-ak godina se odustalo od izgradnje hidroelektrane na Studenici jer su stručnjaci procenili da bi to dovelo do pojave vlage koja bi uništila freske i ikone manastira koje su od neprocenjive vrednosti. Poražavajuće je da jedan od naših najstarijih manastira koji je i UNESKO stavio na listu svetske kulturne baštine moramo da branimo od sebe samih - izjavio je predsednik POKS, Žika Gojković.