106 godina od kako je od junačkih rana preminuo major Srpske vojske i četnički vojvoda Vojislav Voja Tankosić

Udruženje Voja Tankosić
03. Novembar 2021.
106 godina od kako je od junačkih rana preminuo major Srpske vojske i četnički vojvoda Vojislav Voja Tankosić

   Danas se navršilo 106 godina od kako je od junačkih rana preminuo major Srpske vojske i četnički vojvoda Vojislav Voja Tankosić. Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije i Udruženje građana „Voja Tankosić“ danas su u Rukladama, rodnom selu Vojislava Tankosića, odali počast ovom slavnom junaku prisustvujući pomenu i položivši venac.

   Okupljenim poštovaocima lika i dela počivšeg vojvode ispred Demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove Kraljevine Srbije i UG „Voja Tankosić“ obratila se i Julijana Marić, koja je ovom prilikom istakla:

   „Vojvoda Vojislav Tankosić bio je jedan od najvećih junaka u srpskoj istoriji. Poginuo je u 35 godini života kao vernik Srbije i smrti.

   Onaj, koji je započeo Prvi balkanski rat otpočevši bitku na Maradarama i oslobodilac Kosova bio je beskompromisni borac za istinu i pravdu. Ideal u koji je verovao i za koji je živeo bila je stabilna, jaka i u odnosu na velike sile ekonomski i vojno neutralna Srbija, suverena, ustavotvorna i državotvorna, Srbija koja čuva svoje teritorije i štiti svoj narod. Za Vojislava Tankosića nije postojao lični inters i ništa nije bilo preče od dobra države i naroda.

   Vojvoda Tankosić nema spomenik ni u jednom gradu u Srbiji. Nijedan trg ne nosi njegovo ime. Ulice koje su nazvane po njemu su u zabačenim delovima gradova u kojima postoje. Komunistička vlast je učinila sve da se lik i veliko delo vojvode Tankosića zaborave, a deca te iste vlasti i zagovornici druge Srbije i danas čine sve da se ovo svetlo ime ne otrnge od zaborava da bi se zatrle srpska istina, tradicija i prava istorija, ali to nećemo dozvoliti.“