Katastrofalna situacija u EPS u – neko će morati da odgovara

NADA
01. Jul 2022.
Katastrofalna situacija u EPS u – neko će morati da odgovara

Najnoviji izveštaj o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanja, za prva tri meseca ove godine koji je objavio EPS, svedoči o alarmantnoj finansijskoj situaciji u kojoj se ovo Javno preduzeće nalazi. Na žalost situacija nije alarmantna samo u finansijskom smislu jer se EPS u tehničkoj oblasti proizvodnje struje nalazi u još goroj situaciji.

Zvanični podaci pokazuju da je proizvodnja električne energije samo od januara do marta tekuće godine za 21% manja nego u istom periodu prethodne godine. Troškovi nabavke, tačnije uvoza električne energije iznosili su skoro 51 milijardu dinara i sve ovo je dovelo do toga da EPS za prva tri meseca 2022. godine napravi gubitak od skoro 30 milijardi dinara.

Račun za nestručno, bahato, neodgovorno vođenje ovog Javnog preduzeća platiće na kraju svi građani Srbije kroz račune, ali i kroz restrikcije struje koje će, ukoliko se nastavi sa ovakvim poslovanjem EPS a, biti neminovne.

Srpska koalicija NADA koju čine Novi DSS, POKS Vojislava Mihailovića poziva nadležne organe da hitno reaguju i kazne odgovorne za ovakvo stanje u nekada veoma uspešnom preduzeću, koje je bilo okosnica razvoja domaće privrede. Jasno je da neko mora da odgovara jer je svojim delovanjem, smišljeno ili ne, ugrozio elektroenergetsku stabilnost države i oštetio budžet Srbije za milijarde dinara. Sramota je da taj neko i dalje sedi u ministarskoj fotelji pa makar i u tehničkom mandatu.