Zločin za koji niko nije kažnjen

NADA
04. Avgust 2022.
Zločin za koji niko nije kažnjen

Koalicija NADA koju čine Novi DSS, POKS i 25 udruženja građana, ističe da Srbija ne sme zaboraviti srpske žrtve koje su pre 27 godina u strašnom zločinu vojnih snaga Hrvatske u akciji „Oluja“ počinili najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.

U nekoliko dana zbrisan je jedan narod koji je vekovima živeo u Krajini, uništeni su njegovi tragovi, sravnjena sa zemljom svedočanstva, poput onih u Glini i Jasenovcu o genocidu koji su Srbi u Hrvatskoj preživeli u decenijama pre.

Koalicija NADA podseća da je uvod u zločin učinjen nekoliko dana ranije, na Brionima, kada je Franjo Tuđman, rekao da u vojnoj operaciji, uz naklonost SAD, Srbi u Hrvatskoj moraju nestati.

Sazrelo je vreme da se postavi pitanje Evropskoj Uniji i NATO o njihovoj ulozi i odgovornosti za etničko čišćenje Srba. Nikada EU nije pokrenula pitanje brutalnog zločina i kršenja prava srpskog naroda u Hrvatskoj, državi koja je njihova članica. Zbog toga Srbija ima još veću odgovornost da ta pitanja postavlja, a žrtve i zločince, nikada ne zaboravi.