DEKLARACIJA O REINTEGRACIJI KOSOVA I METOHIJE U USTAVNO- PRAVNI POREDAK SRBIJE

FOTO: Medija centar
04. Oktobar 2022.
DEKLARACIJA O REINTEGRACIJI KOSOVA I METOHIJE U USTAVNO- PRAVNI POREDAK SRBIJE

Suočeni sa pritiscima zapadnih sila da se „kosovsko pitanje hitno reši“, svesni smo težine trenutka u kome se Srbija i srpski narod nalaze. U ovom odsudnom času polazeći od potrebe da se prevaziđu stranputice prošlosti, donosimo Deklaraciju o budućnosti Kosova i Metohije u slobodnoj Srbiji, kao jedinom legitimnom i pravednom rešenju.

            Neprihvatljivi su predlozi o podeli i razmeni teritorija, odricanju od Kosova i Metohije, predaji dela ili cele teritorije, članstva „Kosova“ u Ujedinjenim nacijama, drugi koji na bilo koji način ugrožavaju celovitost pokrajine u sastavu Republike Srbije. Niko nema ni pravo ni legitimitet da potpisuje bilo kakve međunarodno obavezujuće dokumente suprotne Ustavu Srbije.

            Polazeći od Rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije, verni Kosovskom zavetu, ističemo da je jedino prihvatljivo rešenje za državu Srbiju, srpski narod i sve naše građane, puna reintegracija teritorije Kosova i Metohije sa svetinjama, građanima koji tamo žive i prirodnim resursima u ustavno pravni poredak Republike Srbije.

            Spremni smo za otvaranje dijaloga sa predstavnicima kosovskih Albanaca o izgradnji poretka vladavine prava za sve etničke zajednice i sve građane i načinima na koji će se ustavno- pravna reintegracija obaviti na zajedničku budućnost.

U Beogradu, 4.10.2022.

FOTO: Medija centar