Trenutak je za korenitu promenu kosovske politike

22. Novembar 2022.
Trenutak je za korenitu promenu kosovske politike

Poslednja dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini potvrđuju nekoliko suštinskih stvari o kojima govorimo više od decenije unazad. Prvo, kosovska politika koju Srbija vodi od 2008. godine neminovno vodi ka prihvatanju takozvane nezavisnosti Kosova i Metohije zbog stalnih ustupaka koji su činjeni secesionističkim vlastima. Drugo, sa silama Zapada koje su isprva podržavale separatizam kosmetskih Albanaca, potom izvršile agresiju na Srbiju i najzad podržale i priznale takozvanu nezavisnost naše pokrajine nažalost ne može biti dogovora u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Danas je očigledno došao trenutak da nam Zapad ispostavi račun za takvu neodgovornu politiku i od nas traži konačnu kapitulaciju. I upravo zbog toga je došlo vreme da konačno jasno kažemo da Kosovo i Metohija predstavljaju sastavni i neotuđivi deo naše zemlje i da s tim u vezi ne postoji mogućnost rasprave.

Navedeni stav naravno zahteva neminovnu i korenitu promenu naše kosovske politike. U tom smislu, izjava predsednika Srbije, Aleksandra Vučića prema kojoj Srbija neće više izdavati registarske tablice sa nazivima opština i gradova na Kosovu i Metohiji nikako nije dobar signal.

Nezavisno međutim od samog pitanja registarskih tablica, nesumnjivo je da se nalazimo na raskrsnici na kojoj ćemo morati da donesemo sudbonosne odluke. Nesumnjivo je takođe da će Predsednik Srbije Aleksandar Vučić snositi istorijsku odgovornost za dešavanja koju nas čekaju u narednim mesecima.