Pozivamo građane na ulicu ako Vučić prihvati evropski predlog o Kosovu

27. Januar 2023.
Pozivamo građane na ulicu ako Vučić prihvati evropski predlog o Kosovu

BEOGRAD – Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da će, ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvati evropski predlog o Kosovu, pozvati građane da se protiv tog plana bore „svim institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima“.

„Vrlo jasno – ulica-ulica, blokada-blokada“, rekao je Jovanović u intervjuu za portal KoSSev.

Lider Novog DSS-a od pre dva dana boravi na Kosovu. Posetio je Kosovsko Pomoravlje, Štrpce, Svete Arhangele, kao i Veliku Hoču i Kosovsku Mitrovicu.

Prema Jovanovićevim rečima, time što Vučić ne odbija evropski predlog otvara vrata ka priznanju Kosova od strane Srbije.

“Ja bih (kao predsednik Srbije) taj predlog odbio, a Vučić će morati da siđe sa vlasti ako prihvati predlog”, dodao je lider Novog DSS-a.

Jovanović, koji je i jedan od lidera koalicije NADA (Novi DSS-POKS) smatra da bi prihvatanje ovog dokumenta bilo protivustavno.

„Sam Aleksandar Vučić je rekao pre neki dan u svom jednočasovnom obraćanju da taj plan podrazumeva implicitno priznanje. Mislim da će čak i eksplicitno, tu sada u međunarodno-pravnoj doktrini – imate više mišljenja. On u svakom slučaju podrazumeva priznanje Kosova kao države, što je direktno protivustavno“, naglašava Jovanović.

Kaže da je Vučić „vrlo vešto i perfidno“ uspeo da od nečega što je neprihvatljivo za bilo koju suverenu državu, ali i za njega samog, do pre nekoliko nedelja – napravi nešto što je legitiman predmet rasprave.

Povodom Vučićevih navoda da je „velikoj petorci“ izrazio „brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“ predsednik Novog DSS pretpostavlja da je srpski predsednik mislio na član četiri predloga čiji je navodni sadržaj nedavno objavio Danas, u kojem se navodi da Srbija neće da se suprotstavlja članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Vučić je ranije govorio i da je članstvo Kosova u UN crvena linija i da to ne može da prihvati. Jovanović smatra da je Vučić promenio svoje mišljenje.

„Sada je spustio za oktavu. Ranije je to bilo neprihvatljivo, sada je izneo rezervu. To je sada već mnogo niže. Očekujem da će sledeće biti – ‘nema se druge'“, navodi Jovanović.

Jovanović za sada nema poruku Srbima sa Kosova ukoliko Vučić prihvati evropski predlog.

„Neću da dajem nikakve poruke dok ne bude krajnji ishod bitke“, kaže.

Ali, u suprotnom slučaju:

„On (Vučić) mora da siđe sa vlasti, jer ako to uradi ne može da bude na vlasti. Ako ipak ostane, pored svega, ja u politici neću biti“, dodao je predsednik Novog DSS-a.

Jovanović je zaključio da ako su Srbi odlučili da se ispišu iz istorije i da ne budu narod I Kosovo secesionističko bude priznato od Srbije, Srbije za 20 godina više neće biti.

“Republika Srpska će nestati, Srbi će se svesti na beogradski pašaluk, biće članica NATO pakta i to će biti jedan mulj i nestanak i silazak sa istorijske scene nekada slavnog naroda. U tom slučaju ćemi biti najgora, ali ubedljivo najgora generacija koju je srpski narod izrodio“, zaključio je Miloš Jovanović.