Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno

02. April 2024.
Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović izjavio je u "Iza vesti", govoreći o jučerašnjim razgovorima u Skupštini da "naizgled postoji volja da se malo možda smire strasti". "Zahteve smo predali, zahtevi su kumulativni. Ili će biti sva tri, ili smatramo da ništa nije", kaže on.


Jovanović kaže da je zahtev opozicije da svi preostali lokalni izbori budu istog dana „potpuno jasan i legitiman“.

„Dva su razloga. S jedne strane da se smanji mogućnost te zloupotrebe prava na prebivalište. To je dokumentovano, to se zna. Smanjuje se i revizijom biračkog spiska, ali i datumom. Najbolje bi bilo da neko ko je promenio prebivalište u godinu dana prvih ne može da glasa na novom biračkom mestu. U ovom slučaju se barem smanjuje mogućnost , jer imate mnogo opština gde će morati ljudi da budu tu, rekao je i dodao da žele da „smanje mogućnost da se i dalje naseljavaju trafo stanice i vrtići“.

Prema njegovim rečima, zahtev je „potpuno legitiman“.

„Naravno, moguće je to uraditi, zašto beže od toga kao đavo od krsta? Čak su i oni priznali na kraju da može, a onda su prešli na drugu argumentaciju. Ima vremena do 18. aprila da se spoje svi izbori 2. juna“, kaže on.

Istakao je da je važno da se vidi u sredu da li njihova tačka prihvaćena ili nije.

„To nije ultimatum, ovo je elementarni zahtev za koliko toliko fer i poštene izbore. Ovde se čak i ne dotičemo medija, nacionalnih frekvencija i sveg onog ludila koje čini da izbori nisu pošteni. Ovo je minimum minimuma, to ne može biti ultimatum nipošto“, kaže on.

Šta ako ne bude prihvaćeno?

„Ja mislim da smo onda obavezani, govorim u ime koalicije NADA, potpisali smo dokument, ako ne dođe do promena koje su minimalne, ti izbori neće biti legitimni, na te izbore nećemo pristati. Ja ne vidim kako je moguće da izađemo na izbore 2. juna, ako ti zahtevi ne budu ispunjeni. Mi smo bili potpuno jasni na sastanku, sastanak je protekao u relativno pristojnoj atmosferi, vrlo jasno smo rekli da do srede moramo da imamo odgovor“, kaže Jovanović.

Opozicija je, kaže, jedinstvena i odlučna u tome.

„Zahteve smo predali, zahtevi su kumulativni. Ili će biti sva tri, ili smatramo da ništa nije. I u tome da smo sutra tražili odgovor, ako ga ne dobijemo sutra, ići ćemo nekim drugim putem“, kaže.

Opozicija je, kaže, pokazala i odgovornost i ozbiljnost.

„ODIHR za ODIHR, treba raditi na tome, ovo je nešto što je na tragu ovih preporuka, jer ja bolje znam nego ODIHR šta se ovde događa. I ne izlazi ODIHR na izbore, nego mi“, kaže.

Upitan je i „sa kojom idejom je vlast došla na kolegijum“.

„Ako mogu jeftino da prođu, da svoj legitimitet sačuvaju, koji je sve upitniji, i da održe izbore kako su naumili. Malih

Krsni imate koliko hoćete, vuk dlaku menja, ćud nikad, ja se plašim da oni nisu baš vični demokratskim procedurama, da nisu demokratski umovi. Da li je atmosfera bila korektna na sastanku – jeste. Nismo ni psovali, ni vređali, bilo je prekidanja, ali minimalnog, dovoljno poštovanja i uvažavanja da se jedan razgovor normalan pokrene“, kaže on.

Naizgled, kaže on, „postoji volja da se malo možda smire strasti“.

„Ali, ja sam svedok da je volja postojala 2022. godine, pa se Vučić opekao, završio sa 100 mandata za svoju listu, iskustvo me navodi da ne verujem njihovim lepim rečima, verujem samo rezultatima. Nemamo mi problem da želimo da verujemo, iskreno hoćemo da normalizujemo situaciju u zemlji, ali iskustvo nas uči da je to sa njima teško. Ali, neka nas demantuju, bićemo prvi srećni ako nas demantuju“, kaže Jovanović.

Pokušavaju, ističe on, da „izbegnu ulicu“.

„Da ne produbljujemo političku krizu koja postoji. Već smo imali proteste na ulici, nećemo to, ali ne možete da dovedete opoziciju u situaciju koja je bezizlazna“, kaže.

Kako je rekao, „ništa nije dogovoreno, dok sve nije dogovoreno“.

„Hoćemo elementarne uslove da mogu da budu održani koliko toliko fer i pošteni izbori“, kaže.

Mišljenja je da Vučiću „nije svejedno da li će opozicija učestvovati na izborima ili neće“.

„Mislim da ga je i te kako bruga, isuviše je izazvao da bi imao vlast koja je nelegitimna, da bi imao proteste, možda i tu grešim. Ja inače mislim da je naša moć mnogo veća kao opozicije, mislim da je građanima dozlogrdilo. Opozicija je ujedinjena prvi put po nekim pitanjima, imate veliki broj javnih ličnosti, čiju snagu ne treba zanemariti, to sadejstvo čini da možemo da povučemo veliki broj građana, u nešto što bi bilo osporavanje legitimiteta nekakve vlasti“, misli Jovanović.

Izneo je stav da vlast „ulazi u djalog sa idejom da nešto da“.

„Defanzivnija pozicija nego što je bila ranije. Mi i u takvoj poziciji tražimo minimum minimuma. Šta su normalni uslovi? Da se svako od nas može pojaviti na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ne kradite, ne dovlačite ljude, ne možemo da se izborimo sa kupovinom glasova, to će biti duži proces. Ako opozicija prihvati da izađe na izbore, a da se čak ni ova tri uslova ne ispune, onda ne zaslužujemo niti da dobijemo izbore, niti sa budemo opozicija, niti podršku građana u budućnosti“, kaže.

Dodaje da su sve odluke doneli, a sutra će videti šta je vlast odlučila.

Osvrnuo se i na najavu da će na beogradske izbore izaći zajedno Zavetnici, SPS i SNS.

„Ne ko prihvati francusko nemački sporazum ne može biti nacionalna opcija, to je lažni patriotizam, to vidim kao porodično okupljanje, kad pogledate, sve je to SRS. Čast mi je što nisam tamo“, kaže on.