Žrtvama i istorijskim činjenicama Srbija duguje institucionalnu osudu genocida NDH

Miloš Jovanoivć
24. Februar 2021.
Žrtvama i istorijskim činjenicama Srbija duguje institucionalnu osudu genocida NDH


Ocenjujući da ne postoji ni jedan opravdan razlog zbog kojeg genocid izvršen u Nezavisnoj državi Hrvatskoj ne bi bio institicionalno osuđen, Demokratska stranka Srbije će ponovo podneti Narodnoj skupštini predlog Rezolucije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, koji je u dva navrata, 2016. i 2018. godine već uputila Skupštini.

Činjenica je da se zločinu genocida izvršenog u NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima ne poklanja u Srbiji dužna  pažnja, a da se u susednim državama na čijem tlu je genocid izvršen o njemu ne govori ili se istorija  falsifikuje.


Demokratska stranka Srbije je uverena da do pomirenja među narodima bivše Jugoslavije, u ovom slučaju srpskog i hrvatskog naroda, kao preduslova trajnog mira i stabilnosti na našim prostorima, može da dođe samo ukoliko se istorijske činjenice ne falsifikuju, žrtve zločina genocida ne zaborave, a zločinci ne opravdavaju.


Zato smo uporni u nastojanju da Narodna skupština donese odgovarajuću Rezoluciju, a budući da u njoj DSS nema poslanike ostavljamo na volju narodnim poslanicima sadašnjeg saziva da je, kao ovlašćeni predlagači, predlože za raspravu i odlučivanje