Odbaciti sve planove koji vode priznanju secesije

NADA
15. Jun 2021.
Odbaciti sve planove koji vode priznanju secesije

Koalicija NADA (POKS, DSS i 19 udruženja građana) uverena je da svi dogovori Srbije sa kosovskim secesionistima moraju biti zasnovani na Ustavu Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, što znači uz puno poštovanje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije. Sve drugačije predloge, koji podrazmevaju priznavanje secesije Kosova i Metohije, u sadašnjim ili izmenjenim granicama, predstavnici države Srbije su dužni da najenergičnije odbace.

Istovremeno, ne treba odustati od razgovora i dogovora oko mirnog suživota albanskog i srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, rešavanja pitanja imovine, zaštite  srpske kulturne baštine, kao i nestalih, a Srbija treba da bude spremna i da obezbedi sigurnost i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, ukoliko KFOR to nije u stanju. 

Koalicija NADA podseća da septembru ističe godinu dana od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i da je Srbija slobodna da nastavi prekinutu uspešnu kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova od strane država koje su to učinile i da nastavi da sprečava države i međunarodne organizacije da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. Uvereni smo da je nepotrebno i kontraproduktivno stalno isticanje da se Srbija nalazi u teškoj poziciji, jer ona to jeste, ali nije teža, naprotiv, no što je bila npr. u vreme pregovora u Beču 2007. godine kada je Srbija odbila, iako je bila pod ogromnim pritiskom da prihvati Ahtisarijev plan. 

Koaliciju Nacionalno - demokratska alternativa (NADA) čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, udruženja i grupa građana.