Otvoriti pitanje monarhije u Srbiji 

NADA
10. Jul 2021.
Otvoriti pitanje monarhije u Srbiji 

Predsednik Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera koalicije NADA (POKS-DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da ta koalicija želi da pomiri Srbiju i da konačno zaokruži nacionalni identitet srpskog naroda.

 Jovanović je u Beogradu, obeleživši početak terenske kampanje koalicije NADA pred predstojeće izbore, rekao da je jako važno da se u Srbiji otvori i pitanje državnog uređenja, odnosno pitanje monarhije.

„Voleo neko monarhiju ili ne, činjenica je da je kruna neodvojivi deo srpske istorije, da se Srbija, pa prva Jugoslavija, istorijski razvijala sve do 29. novembra 1945. godine kada su komunisti taj princip promenili“, rekao je predsednik DSS novinarima.

Prema njegovim rečima, otvaranjem debate o monarhiji, „konačno bi se zaostavština jugoslovenstva, komunizma, a danas europejstva, izbacila iz srpskog organizma“.

„Hoćemo srpsku Srbiju, koja je otvorena za sve, ali koja zna da je njeno pismo ćirilica, koja zna da su Kosovo i Metohija neodvojivi deo njene teritorije“, zaključio je Jovanović.

Član Predsedništva POKS Dušan Radosavljević izjavio je da je Srbija  dočekala da posle 75 godina na stolu bude pitanje državnog uređenja.  „Mi se zalažemo da narod hladne glave o svemu tome razmisli i da putem argumenata i istine dokažemo fakte, da pokažemo zašto je monarhija bolja i kako kruna objedinjuje narod“, zaključio je Radosavljević.