Odlučna akcija umesto molbi i apela

Miloš Jovanović
13. Oktobar 2021.
Odlučna akcija umesto molbi i apela

Današnje nasilje u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, upotreba vatrenog oružja od strane takozvane policije secesionističkog Kosova i teško ranjavanje jednog od onih koji su se okupili da bi mirno branili svoj grad od upada sepatratističkih snaga, nastavak je pogroma, u cilju konačnog etničkog čišćenja. Samo u ovoj godini izvršeno je preko stotinu nekažnjenih napada na Srbe i njihovu imovinu. 

Zapadni deo međunarodne zajednice suludoj fašistoidnoj politici Aljbina Kurtija nije postavila nikakve prepreke, a ćutanje i neaktivnost ukazuju da ta politika zapravo ima njenu podršku. Svima mora biti jasno da takva politika nesumnjivo može dovesti do eskalacije sukoba i otpočinjanja rata. 

Srbija naravno može i treba da bude uzdržana dok KFOR obavlja svoju dužnost čuvanja reda, mira i bezbednosti građana na KiM. Srbija međutim ne može i ne sme da bude uzdržana u okolnostima kada on te obaveze ne ispunjava. Ako KFOR  nije sposoban ili voljan da zavede red i mir na severu Kosova i Metohije i zaštiti Srbe od progona, onda tu obavezu ima država Srbija koja to mora učiniti, uz jasnu najavu svim međunarodnim organizacijama.

Konačno, Aljbin Kurti mora da shvati da je vreme efikasnih jednostranih akcija nepovratno prošlo i da ne može nasilno nametati secesiju koju ne priznaje i ne prihvata ne samo Srbija već i polovina zemalja sveta koje u demografskom i geografskom smislu čine većinu planete.