Odluka Predsedništva: Novi DSS

DSS
13. April 2022.
Odluka Predsedništva: Novi DSS

Predsedništvo Demokratske stranke Srbije na sednici održanoj 12. aprila je, nakon analize izbornih rezultata i političke situacije u zemlji, usvojilo nekoliko važnih zaključaka i odluka. 

Na prvom mestu, Predsedništvo DSS konstatovalo je da je na proteklim predsedničkim, parlamentarnim i beogradskim izborima postignut ozbiljan rezultat. Naročito je važan rezultat predsedničkog kandidata srpske koalicije NADA, predsednika DSS-a dr Miloša Jovanovića koji je sa bezmalo 6% glasova zauzeo treće mesto u trci za predsednika države. Ostvareni rezultati i podrška koju su građani pružili obavezuje DSS i Srpsku koaliciju NADA da nastave sa zalaganjem za jasnu nacionalnu i demokratsku politiku i ujedno predstavljaju snažan osnov za njeno dalje jačanje.

Pored toga, i s obzirom na političku situaciju u kojoj se ne vidi dovoljan broj ideološki i programski srodnih stranaka sa kojima bi, u složenim okolnostima, mogla da preuzme odgovornost za vođenje države i grada, doneta je odluka da DSS nastavi sa borbom za svoja politička opredeljenja kao opoziciona stranka u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Skupštini grada Beograda, sa punim uverenjem da upravo održani izbori predstavljaju samo jednu etapu ka preuzimanju odgovornosti za vođenje Srbije u budućnosti.

Na zatrovanoj i ostrašćenoj političkoj i medijskoj sceni, DSS će se voditi načelom da opozicija vlasti ne znači biti opozicija državi i da je u Srbiji potrebno graditi mostove, a ne kopati rovove. Bez obzira na ponašanje drugih aktera, delovanje DSS karakterisaće, kao i do sada, državotvornost, ozbiljnost, pristojnost i neodustajna borba za uspostavljanje odgovorne, nacionalno-demokratske politike. Navedena borba će se nastaviti i u sklopu srpske koalicije NADA.

Konačno, Demokratska Stranka Srbije će u julu ove godine svečano obeležiti 30 godina od svog osnivanja. Predsedništvo je konstatovalo da je tokom tri decenije rada Demokratska stranka Srbije ostavila snažan pečat u političkom životu naše zemlje. Imala je uspona i padova, dobrih i važnih odluka za Srbiju, bilo je naravno i grešaka tokom svih tih godina, ali nikada nije delovala protiv srpskih nacionalnih interesa. Svesna tog nasleđa, stranka će sa novom energijom otvoriti jedno novo poglavlje svoje istorije gradeći Novi DSS koji će zadržati najbolje tekovine državotvorne politike, a ujedno biti otvorena za nove ljude i ideje. Iz tog razloga je doneta odluka da se krajem maja meseca održi vanredna izborna skupština Demokratske stranke Srbije na kojoj će stranka nastaviti sa programskim i kadrovskim jačanjem.