Miloš Jovanović izabran za Predsednika Novog DSS-a

DSS
29. Maj 2022.
Miloš Jovanović izabran za Predsednika Novog DSS-a

Skupština Demokratske stranke Srbije usvojila je izmene statuta kojom je predviđena promena imena u Nova Demokratska stranka Srbije, skraćeno Novi DSS, i usvojila Deklaraciju o spoljonopolitičkom položaju i identitetu Srbije pod nazivom “Srbija mora biti velika”

Deklaracija je značajna zbog određivanja položaja i uloge Srbije u svetu i mera je sposobnosti našeg naroda i države za istorijsko bivstvovanje.

Deklaracijom se predlaže dodatno učvršćivanje vojne neutralnosti Srbije i ističe opredeljenje stranke da je potrebna saradnja Srbije sa Evropskom unijom, ali bez punopravnog članstva poput evropsko ekonomskog prostora. Deklaracijom je definisano da bi uvođenje sankcija Rusiji, između ostalog, bilo u potpunoj suprotnosti sa srpskim političkim i ekonomskim interesima i da je zato potpuno neprihvatljivo.

Na izbornoj sednici Skupštine izabrano je novo rukovodstvo stranke koje će predvoditi predsednik dr Miloš Jovanović. Izabrano je i 5 potpredsednika od kojih su Dejan Šulkić, Zoran Sandić, Predrag Marsenić i do sada obavljali tu funkciju, dok su dva nova potpredsednika dr Siniša Atlagić, profesor na Fakultetu političkih nauka i Uroš Janković dosadašnji predsednik Izvršnog odbora. Prilikom predloga za izbor Uroša Jankovića data je prednost fundamentalnom načelu pretpostavke nevinosti, nezavisno od sudskog postupka koji se trenutno vodi.

Na Skupštini je izabrano i 85 članova Glavnog odbora koji će na prvoj sednici izabrati Predsedništvo i Izvršni odbor.