Na semaforu EPS-a se sve vidi

Novi DSS
11. Avgust 2022.
Na semaforu EPS-a se sve vidi

U poslednjem izveštaju o realizaciji trogodišnjeg programa poslovanja, za šest meseci ove godine koji je objavio EPS, jasno su dati parametri koji prikazuju katastrofalnu situaciju u elektroprivredi Srbije. Naime, zvanični podaci pokazuju da je proizvodnja električne energije od januara do juna tekuće 2022. godine, za 16% manja nego u istom periodu prethodne godine. Troškovi nabavke električne energije, znači kupovine struje, ove godine iznosili su 71,7 milijardi dinara i to je dovelo do povećanja gubitka  EPS a za 49,3 milijarde dinara u proteklom periodu od šest meseci. Trenutno ukupan dug EPS a iznosi 177 milijardi dinara. Postavlja se pitanje šta su uzroci ovakvog katastrofalnog stanja u EPS u?

Odgovor je veoma jednostavan, neodgovorno, nestručno, indolentno ponašanje nadležnog ministarstva na čelu sa ministarkom rudarstva i energetike. Kriza u okviru EPS-a traje već duže vreme, a problemi su bili poznati gotovo svakom ko se razume u energetiku. Kriza  nije zaustavljena na vreme jer nije bilo reakcije iz Ministarstva iako je to njihova zakonska obaveza. U postojećem  Zakonu o ministarstvima, jasno stoji da je Ministarstvo rudarstva i eneretike odgovorno za rad javnih preduzeća koja obavljanju delatnost proizvodnje električne energije, što znači da je odgovorno i za rad Elektroprivrede Srbije. Dakle, jasno je da je po zakonu, za ovakvo stanje u EPS-u, direktno odgovorna ministarka jer nije učinila apsolutno ništa, sve dok se nije desila velika havarija i dok sistem nije bio potpuno urušen. 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da nemamo dovoljno uglja, da je vodostaj loš, da je EPS-u potrebno vreme da se oporavi i tako negirala svoju odgovornost. Zvuči kao da gospođa Mihajlović nije bila ministar energetike prethodnih godina, kao da su odgovorni svi drugi, nekadašnji DSS, imaginarni politički protivnici, samo nije odgovorna ona, koja je realno najodgovornija. Interesantno je i što negiranje odgovornosti potkrepljuje izjavama u kojima kaže da je prethodne godine dobro rađeno i da zbog toga možemo da uvozimo struju. Valjda je jasno svakom da uvoz struje ne bi ni bio potreban, da se radilo dobro prethodnih godina. Još su zanimljiviji pokušaji nekadašnje uzdanice G17 plus da odgovornost za loše stanje u energetici prebaci na ranije Vlade, u kojima je i ona učestvovala.  I to ni manje ni više nego kao savetnica potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa za energetiku i zaštitu životne sredine od 2004. do 2006. godine i kao član Upravnog odnora EPS od 2094. do 2007. godine?!

Svaki rezultat u poslovanju EPS-a, smanjena proizvodnja električne energije, potreba za uvozom struje, dug od 177 milijardi dinara, neizvesnost oko potencijalnih restrikcija, sve ukazuje da je na delu urušavanje EPS-a i da je aktivirana opasna i štetna ideja da Srbija postane isključivo uvoznik električne energije kao i da je ministarka počela takvu ideju da sprovodi u delo. Uostalom, jedan savremeni srpski politički mislilac je rekao: Pogledajte semafor. Na semaforu EPS-a se sve jasno vidi.

Novi DSS smatra da građani ne smeju da budu ti koji će ispaštati za greške ministara, pogrešne strategije, neodgovornost u radu i da svako ko ugrozi elektroenergetsku stabilnost i nezavisnost Srbije, a ministarka je svojim delovanjem to učinila, mora da odgovara, bez obzira na to da li je delo nastalo iz neznanja ili loše namere.

 

Predrag Marsenić

Potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Narodni poslanik