Zaštititi kulturno i istorijsko blago Beograda!

NADA
18. Avgust 2022.
Zaštititi kulturno i istorijsko blago Beograda!

Komisija za planove Skupštine Grada Beograda poslala je na javni uvid predlog investitora za rušenje određenog broja kuća i vila koje predstavljaju kulturno i istorijsko blago Beograda. 

"Ti objekti se nalaze na Vračaru, oivičeni ulicama Krunskom, Smiljanićevom, Kneginje Zorke. Plan je da se na tom mestu izgradi stambeno- poslovni objekat od osam spratova. To rušenje će predstavljati devastiranje našeg grada, što implicira zanemarivanje građana i kulturno- istorijskih celina zarad ličnih interesa. Moramo ovom urbanističkom ludilu stati nogom za vrat, i zbog toga ćemo se ubuduće neumorno baviti ovom temom", rekao je ispred Uprave Grada Beograda predsednik gradskog odbora Novog DSS-a, Filip Blagojević. 

Šef odborničke grupe Srpske koalicije NADA u Skupštini Grada Beograda, Marko Sarić izjavio je da će odbornička grupa NADA za Beograd predati predlog gradonačelniku gde će ga pozvati da napravi moratorijum na izdavanje građevinskih dozvola za rušenje i izgradnju novih objekata. 

"U onim celinama gde je Zavod za zaštitu spomenika doneo odluke da budu zaštićene, tražićemo moratorijum od gradonačelnika kako bi zaštitili te kulturno- istorijske celine. Privatni vlasnici parcela između ulica Kneginje Zorke i Smiljanićeve na Vračaru poslali su urbanistički projekat gradskoj komisiji za planove, kako bi promenili plan na tom delu Krunske ulice, a ovi im dali zeleno svetlo za taj projekat", izjavio je Marko Sarić.

"Gradonačelnik je u obavezi i ima nadležnost po članu 52 Statuta grada Beograda , da može da usmerava i usklađuje rad Gradske uprave, i upravo on može da inicira moratorijum na donošenje takvih odluka, dok se Vlada Republike Srbije ne izjasni da li će te istorijske celine biti zaštićene ili ne", zaključio je Sarić.