Bus plus ili ponovni cirkus

09. Septembar 2022.
Bus plus ili ponovni cirkus

Srpska koalicija NADA pozdravlja i podržava inicijativu gradonačelnika Beograda, Aleksandra Šapića da grad Beograd preuzme naplatu karata u javnom prevozu i raskine ugovor sa privatnom firmom.

Međutim ovakva obećanja iz Srpske napredne stranke ne dolaze baš prvi put, do dolaska na vlast, 2013. godine, SNS je u više navrata obećavao da će ovaj ugovor raskinuti. Oni ne samo da ga nisu raskinuli već su i nastavili da ovaj posao poveravaju privatniku, gde su prošle godine potpisali čak i novi ugovor na period od 13 godina.

Kako je javni prevoz glavna arterija funkcionisanja grada Beograda, građani zaslužuju da znaju pre svega koliko će ti „penali“, izazvni raskidom ugovora, koštati naš grad. Iako gradonačelnik Šapić smatra da će te „penale“ grad pokriti povećanjem procenatualne naplate karata, on treba da objasni na koji način grad planira to da uradi, a pre svega kako da povrati izgubljeno poverenje građanja uzrokovono višegodišnjim katastrofalnim potezima vlasti oko Bus plus sistema.

S toga zahtevamo da sve troškove raskidanja ugovora kao i dosadašnje gubitke izazvane ovim ugovorom Grad objavi, da odgovorna lica snose odgovornost za katastrofalne poteze. Smatramo da mora da se se prekine sa praksom rešavanja stvari iza kulisa, sakrivanja troškova od javnosti i dovođenja građana pred svršen čin. Građani zaslužuju da znaju koliko, gde i zbog čega se troši novac iz budžeta grada.