Nemačko-francuski predlog rešenja pitanja KiM najodlučnije odbaciti

Miloš Jovanović
12. Novembar 2022.
Nemačko-francuski predlog rešenja pitanja KiM najodlučnije odbaciti

Tzv. nemačko-francuski predlog rešenja pitanja Kosova i Metohije neprihvatljiv je za Srbiju i treba ga najodlučnije odbaciti. Iako i dalje ima karakter non-pejpera, tj. formalno neobaveznog dokumenta, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je izjavila da će navedeni predlog integrisati u dijalog Begrada i Prištine, koji se vodi pod okriljm EU što još jednom pokazuje da EU srpsku južnu pokrajinu smatra nezavisnom državom.

Za Srbiju ne može da bude prihvatljiv nijedan predlog rešenja pitanja Kosova i Metohije koji, kao ovaj nemačko-francuski, nije, po kazivanju srpskih zvaničnika, u saglasnosti sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i koji sadrži odredbe bilo priznavanja, bilo prihvatanja secesije Kosova od strane Srbije. 

Podsećamo na činjenicu da bi bilo kakav vid prihvatanja secesije Kosova i Metohije suštinski predstavljao nacionalno samoubistvo i otvorio put ka novom talasu geopolitičke nestabilnosti i daljeg rastakanja srpskog nacionalnog i državnog prostora. Utoliko je od presudnog značaja da bez daljeg odlaganja dođe do, u metodu postupne ali u ishodu korenite, promene kosovske politike koju vodi Srbija.