Zapad nije prijatelj Srbije i s njima nema pregovora o KiM

24. Novembar 2022.
Zapad nije prijatelj Srbije i s njima nema pregovora o KiM

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da Zapad nije prijatelj Srbije i sa njima ne treba da bude pregovora u vezi sa Kosovom i Metohijom.

„Borba za KiM je borba za Srbiju i borba za opstanak srpskog naroda. Borba će biti mukotrpna, dugotrajna i niko nam neće ništa pokloniti“, rekao je Jovanović gostujući na Javnom servisu RTS.

Povodom jučerašnjeg dogovora o tablicama, lider Novog DSS-a je rekao da nije dobro što se KM tablice više neće izdavati, a da je jedino dobro što je izbegnuta neka vrsta sukoba i dalje eskalacije.

„Međutim, sve je samo odloženo, i Srbija je sada na raskrsnici. Mi smo odustali da u budućnosti izdajemo KM tablice, što mislim da nije dobro, pogotovo što secesionističke vlasti nisu odustale od RKS tablica“, naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, iz izjava zapadnih zvaničnika vidi se da oni sada očekuju da se razgovara o „tom nekom konačnom sporazumu o normalizaciji odnosa, po onom francusko-nemačkom modelu“.

„Taj predlog je potpuno pogrešan jer počiva na ideji da je Kosovo nezavisna država“, dodao je predsednik Nove Demokratske stranke Srbije.

„Raskrsnica nas čeka. Plašim se da će Srbija nestati ako krene putem priznanja, u šta ne verujem da bi bilo ko mogao da krene, ili ulazimo u borbu za KiM“, istakao je Miloš Jovanović i dodao da je potrebno da vlast prekine sa politikom ustupaka, i da se podvuče crvena linija prema kojoj secesionističko Kosovo ne  sme da bude član ne samo UN, već bilo koje druge međunarodne organizacije.

„Ako hoćemo da počnemo da se borimo moramo da prekinemo sa politikom ustupaka koja traje od 2008. godine. U nekom trenutku treba reći i Borelju i gospodi iz EU – Mi ne prihvatamo ne samo Kosovo u UN, to se podrazumeva. Već i da ne prihvatamo ni u SE niti u bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji“, dodao je lider Novog DSS-a.

On je naveo da kad se vode pregovori u Briselu, Beograd nema posrednika koji ne nepristrasan, i dodao je da je bila velika greška kada su 2010. godine izmešteni pregovori iz UN u EU, uz „bednu parolu da Evropska unija nema alternativu“.

„Nema članstva Srbije u EU, sve i da mi svi hoćemo da uđemo, oni se neće širiti. Treba saradnja sa EU, bez članstva“, zaključio je Miloš Jovanović.