Zabrana prelaska administrativne linije za patrijarha uvreda svim Srbima. Podizanje borbene gotovosti primerena odluka situaciji na KiM

27. Decembar 2022.
Zabrana prelaska administrativne linije za patrijarha uvreda svim Srbima.  Podizanje borbene gotovosti primerena odluka situaciji na KiM

Srpska koalicija NADA koju čini Novi DSS i POKS smatra zabranu srpskom patrijarhu da poseti Pećku patrijaršiju sračunatom uvredom i provokacijom za celi srpski narod.

"Sramna odluka secesionista sa Kosova i Metohije, zaslužuje ne samo osudu, nego i konkretnu, brzu i efikasnu reakciju države Srbije. Podizanje borbene gotovosti svih snaga MUP je primerena odluka u skladu sa situacijom u južnoj srpskoj pokrajini. Politika popuštanja, uzmicanja i stalnih ustupaka prema zapadu koja se vodi već više od decenije doživela je potpuni fijasko. Krajnje je vreme za promenu te politike, da Srbija pokaže da ima kičmu i bude poštovana i od prijatelja, ali i neprijatelja" - izjavio je predsednik Novog DSS i jedan od lidera koalicije NADA, dr Miloš Jovanović.

"Zabrana kretanja i posete srpskog patrijarha svoje lavre u Pećkoj patrijaršiji je nezapamćen anticivilizavijski čin u srpskoj istoriji i SPC, još od doba turske i nacističke okupacije i komunizma.

Ova zabrana srpskom patrijarhu je svojevrsna metafora svog užasa, tiranije i divljačkog ponašanja secesionista prema srpskom narodu i našeg stradanja na Kosovu i Metohiji, koju celi svet sada može vrlo jasno da vidi. Zato tražimo najoštriju reakciju države, društva, političkih stranaka, SPC i pojedinaca, jer ovo mora sve da nas ujedini. Uvek kada su Srbi bili jedinstveni, pobeđivali su. Tako će biti sada" - izjavio je predsednik POKS i jedan od lidera koalicije NADA, Vojislav Mihailović.