ODBRANA SRBIJE SE NE MOŽE TEMELjITI NA STALNIM USTUPCIMA NAŠIM NEPRIJATELjIMA

Miloš Jovanović
28. Decembar 2022.
ODBRANA SRBIJE SE NE MOŽE TEMELjITI NA STALNIM USTUPCIMA NAŠIM NEPRIJATELjIMA

Iako je potreba za očuvanjem mira više nego razumljiva, molba Srbima iz naše južne pokrajine da uklone barikade u situaciji kada nijedan od postavljenih i legitimnih uslova za njihovo uklanjanje suštinski nije ispunjen, pogrešna je i može kratkoročno i srednjeročno imati krajnje negativne posledice. 

Osim što je država Srbija još jednom popustila - jer nema reči o uklanjanju baza i specijalnih policijskih snaga secesionista sa severa pokrajine - čudi i vera u "čvrste garancije" međunarodnih aktera poput EU i SAD koji po priznanju i samih najviših zvaničnika Srbije jednostavno ne drže svoju reč, čak ni kada je ista data i potvrđena u međunarodnopravnim aktima.

Konačno, ako je ovim novim popuštanjem možda i kupljeno neko vreme koje se u najboljem slučaju može meriti samo mesecima, ostaje neumoljiva činjenica da je Srbija došla do raskrsnice na kojoj će uskoro morati da donese odluku o svom daljem putu. Ili će braniti sebe i svoje Kosovo i Metohiju koje je nedavno i aktuelni predsednik države s pravom nazvao "najvećom srpskom svetinjom" ili će se proces teritorijalnog i nacionalnog rastakanja Srbije nastaviti do njenog faktičkog nestanka.

Novi DSS nema nikakvu dilemu u pogledu puta kojim treba ići  - Srbija se mora braniti, uvek i svuda, mudro, temeljno i istrajno a ta odbrana se ne može temeljiti na stalnim ustupcima našim protivnicima i neprijateljima.