Neodgovorno je i kukavički negirati činjenicu da se od Srbije traži da prizna secesiju KiM

12. Januar 2023.
Neodgovorno je i kukavički negirati činjenicu da se od Srbije traži da prizna secesiju KiM

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole potvrdio je juče u Prištini da se od Srbije traži da prizna secesiju svoje južne pokrajine Kosova i Metohije izjavivši da "je potrebno da se Kosovo i Srbija uključe u razgovore koje vodi EU što će doprineti sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa zasnovanom na uzajamnom priznanju".

Ova činjenica ne predstavlja naravno nikakvu tajnu i više puta je jasno i glasno izrečena od strane najviših zapadnih zvaničnika - od nemačkog kancelara Olafa Šolca do evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Kukavički je i krajnje je neodgovorno što i danas deo političke elite u Srbiji negira ovu činjenicu kao što su to nedavno uradili Dragan Đilas i ministarka za evropske integracije gospođa Tanja Miščević.

Međutim koliko god jedan deo srpske političke scene zabadao glavu u pesak, činjenice su neumoljive i one kazuju da se Srbija nalazi na raskrsnici i da je prinuđena da bira između sebe,  odbrane svoje državne teritorije, svojih građana, svog Ustava, svoje istorije i časti i s druge strane jedne spoljnopolitičke orijentacije kao što su evropske integracije.

U takvim okolnostima, potrebno je konačno jasno reći zemljama Zapada da je takav izbor za Srbiju potpuno jasan i da Srbija, njena teritorijalna celovitost,  odbrana KiM, poštovanje Ustava kao i očuvanje nacionalnog identiteta nemaju niti mogu imati alternativu!

Svako delovanje suprotno ovom stavu bi povlačilo ne samo političku i krivičnopravnu, već iznad svega istorijsku odgovornost.