Nadležni da ispitaju slučaj nelegalne gradnje u Beogradu

16. Januar 2023.
Nadležni da ispitaju slučaj nelegalne gradnje u Beogradu

Poslanik poslaničke grupe NADA-Novi DSS-POKS Predrag Marsenić i šef odborničke grupe te koalicije u Skupštini grada Beograda Marko Sarić ukazali su danas na masovno kršenje i neprimenjivanje Zakona o legalizaciji i Zakona o planiranju i izgradnji u Beogradu i širom Srbije, čime su oštećeni grad i država.
Marsenić je, na konferenciji za novinare, rekao da ti „zakoni nisu loši“, ali je loše to što se oni godinama unazad ne primenjuju.

„Vlast ne reaguje onda kada treba da se reguje“, ocenio je Maresnić i dodao da je „najveći problem korupcija“.

On je rekao da je, kada je, na primer, u pitanju objekat od 6.000 kvadrata, nemoguće da nijedna inspekcija nije primetila da se taj objekat zida i da nije naložila da se sruši, jer investitor nema građevinsku dozvolu.

Marsenić je rekao da je najbolji primer korupcije i kršenja zakona objekat na Pančićevom vrhu koji godinama nije srušen, iako je nelegalno izgrađen.

Marko Sarić je kao primer kršenja tih zakona naveo objekat u Ulici Jove Ilića u Beogradu, koji nije bio na orto-foto snimku iz 2015. godine, ali jeste na snimku iz 2021. godine i on je legalizovan po Zakonu o ozakonjenju objekata.

On je rekao da taj objekat ima 5.917 kvadrata, 31 stan, 42 garaže i dva poslovna prostora.

Sarić je rekao da, kada je u pitanju taj objekta, država nije reagovala na dva načina.

„Ako je zidan bez građevinske dozvole po Zakon o planiranju i izgradnji trebalo je da bude sankcionisan i srušen“, rekao je Sarić.

S druge strane, objekat je dobio rešenje o ozakonjenju po Zakonu o legalizaciji, iako po tom propisu nije mogao da dobije rešenje, jer se nije nalazio na orto-foto snimku do decembra 2015. godine, što je uslov za legalizaciju po tom zakonu.

„Da bi investitor po Zakonu o planiranju i izgradnji za ovakav objekat dobio građevinsku dozvolu u obavezi je da plati doprinose za uređenje građevisnkog zemljišta Direkciji za izgradnju grada Beograda“, rekao je Sarić i naveo da je investitor za taj objekat trebalo u gradski budžet da uplati oko milon i po evra.

On je rekao da je isti slučaj i sa objektom u Bulevaru oslobođenja u Beogradu od 3.500 kvadrata.

„Ovo je neprihvatljiva pojava za grad i apelujemo na javnost i sve političare da se svi zajedno potrudimo da se ovo više ne dešava“, rekao je Sarić i najavio da će koalicija NADA pružiti podršku gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću da se izbori sa tim pojavama i da jednom zauvek u Beogradu prestane divlja gradnja.