Vlast da ne napada opoziciju, nego da je upozna sa ucenama kojim smo izloženi

Predrag Marsenić - Novi DSS
21. Januar 2023.
Vlast da ne napada opoziciju, nego da je upozna sa ucenama kojim smo izloženi

Predstavnici vlasti besmislenim i bespredmetnim napadima na predsednika Novog DSS pokušavaju da skrenu pažnju sa zahteva koje je dr Miloš Jovanović, u ime srpske koalicije NADA, uputio predsedniku Republike:

1. Šta je sadržina tzv. francusko-nemačkog tj. plana EU za Kosovo, jer o sudbini države ne može da se pregovara tajno i mimo srpskog naroda. 

2. Na osnovu kojih ovlašćenja i kojih odluka nadležnih organa je predsednik Republike preuzeo obavezu odnosno iskazao spremnost da „prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma“? 

3. Na koje je to „teške odluke u interesu evropske perspektive” spreman, kako je to izjavio Lajčak? 

4. Koji su to „problemi i izazovi koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bi usaglasili sa predloženim planom” i izjasni se da li Kosovo i Metohiju smatra predmetom prodaje? 

Očigledno je da ulazimo u finalnu fazu pritisaka Zapada i da sledi prelomni period za odbranu Kosova i Metohije u sastavu Srbije i same Srbije kao slobodne države. Nema potrebe da predstavnici vlasti napadaju opoziciju ili organizuju kampanju podrške predsedniku na društvenim mrežama. Dovoljno je da odgovore na navedena pitanja, tim pre što građani Srbije i srpski narod u celini zaslužuju i moraju da znaju pred kakvim ultimatumom se Srbija nalazi. Uostalom,  potpredsednica GO SNS Nevena Đurić u današnjoj reakciji izjavila da  Aleksandar Vučić "ništa ne radi tajno" pa stoga ne vidimo razlog da hitno upozna javnost sa svim pritiscima i ucenama kojima smo kao nacija izloženi.

Što se Novog DSS-a i Srpske koalicije NADA tiče, smatramo da je neophodno najodlučnije odbaciti zahteve za priznanjem secesije naše južne pokrajine kao i zahteve za nekakvim njenim članstvom u međunarodnim organizacijama. Konačno, želimo da podsetimo na tačne reči Aleksandra Vučića da je Kosovo i Metohija "najveća srpska svetinja" i stoga ne vidimo o čemu se zapravo ovde uopšte ima i pregovarati.