NE kapitulaciji! u Kragujevcu

12. Februar 2023.
NE kapitulaciji! u Kragujevcu

KRAGUJEVAC: Parlamentarne opozicione stranke Novi DSS, POKS, Dveri i Zavetnici održale su u Kragujevcu prvu zajedničku tribinu u sklopu kampanje protiv nemačko-francuskog plana za Kosovo i Metohiju.

U punoj skupštinskoj sali, tribini pod nazivom „Ne kapitulaciji“ prisustvovali su građani, simpatizeri patriotskog bloka, a njima su se obratili lideri ove četiri opozicione stranke, kao i politčki analitičari Aleksandar Pavić i Dušan Proroković.

Skup je počeo intoniranjem nacionalne himne, a u sali su bile istaknute srpske zastave i transparenti sa natpisima ''Ne kapitulaciji'' i ''Kosovo je Srbija''.

Lider Novog DSS Miloš Jovanović rekao je da je glavna poruka tribine „Ne damo Srbiju“.

On tvrdi da aktuelna vlast ''želi da ponizi srpski narod'', ali je dodao da se to ne sme dozvoliti.

Period koji nam predstoji biće, na žalost, vrlo turbulentan. Ovo su istorijska vremena gde ćemo se pokazati ili kao narod ili ćemo konačno kapitulirati i biti beznačajan prilepak evroatlanskog sveta. Mislim da nemamo druge nego da se pokažemo dostojnima naše slavne i slobodrske istorije, poručio je Jovanović.

Istakao je da svi plaše građane koje su posledice ako odbijemo ovaj plan, a da niko ne priča šta će biti ako se prihvati plan.

Pa onda dođe na prvom mestu stvaranje velike Albanije i otvaranje niz drugih teritorijalnih pitanja u okviru Republike Srbije. Nijedan narod ne može da gradi bolju budućnost na porazima i kapitulacijama, poručio je Jovanović.

Predsednik Dveri Boško Obradović poručio je da nemačko-francuski plan, koji država Srbija planira da prihvati, tretira lažnu državu Kosovo kao nezavisnu državu i traži da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da se više ne protivi njegovom ulasku u brojne međunarodne organizacije.

To je kršenje ne samo Ustava Republike Srbije već i rezolucije 1244 Saveta za bezbednost UN. Dakle i domaće i međunarodno pravo Kosovo i Metohiju vide kao sastavni deo Republike Srbije, a sada se od nas traži kroz francusko-nemački sporazum da se mi odreknemo dela svoje države. Ne vidim nijedan razlog da potpišemo ovaj sporazum koji praktično znači kapitulaciju. Naš predlog je bio i to je poenta Svetosavskog proglasa za spas Kosova i Metohije, koji je potpisalo više od 200 najuglednijih srpskih ličnosti, da se francusko-nemački sporazum odbaci bez odlaganja i u celosti, rekao je lider Dveri.

On je rekao da je skup u Kragujevcu samo početak, kako je istakao, zajedničkog fronta koji čine, ne samo ove četiri parlamentarne opozicione grupacije, već i Pokret za odbranu Kosova i Metohije, srpska omladina za Kosmet i brojne druge javne ličnosti i organizacije.

Govorila je i predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, koja je poručila da je namera patriotskog bloka da u Kragujevcu ovom tribinom pokrenu borbu za očuvanje Kosova i Metohije.

Naša teza je da bi eventualni sporazum koji možemo da nazovemo ultimatumom, predstavljao ne kraj kosovske krize već kraj države Srbije. Protiv toga smo ustali i sa nama je ustala cela Srbija. Pored brojnih uglednih javnih ličnosti, što je najvažnije, narod je taj koji daje veliku podršku onome što radimo, poručila je ona.

Na tribini u Kragujevcu je najavljeno da će naredna tribina biti održna sledeće nedelje u Nišu.