Kako smo od Beograda u službi građana došli do Beograda u službi investitora?

13. Februar 2023.
Kako smo od Beograda u službi građana došli do Beograda u službi investitora?

Pre nekog vremena, u Mutapovoj ulici, srušena je zgrada koja je datirala čak iz 19. veka! U bezličnu gomilu šuta  pretvorio ju je investitor, kako bi se na tom mestu izgradila ko zna koja po redu višespratnica, i na taj način ponovo nepovratno naružio ambijent oko hrama Svetog Save.

Prvobitno je građevinska inspekcija zabranila rušenje ove zgrade, kako bi se ono nakon toga famoznom brzinom nastavilo uz isticanje građevinske table koja prethodno nije bila tu. Pre svega sramotno je to što jedan ovakav objekat nije bio pod zaštitom spomenika kulture, a da ne pominjemo to što ovo nije prvi put da se po našem glavnom gradu naši spomenici kulture ruše, neretko i bez dozvole, kako bi se na tim mestima zidali ko zna kakvi sve objekti. Ovakva praksa očito postaje manir ove gradske Vlasti, gde im nije dovoljno to  što investitorima širom naše prestonice prećutno dozvoljavaju da zidaju objekte bez dozvole, i na taj način oštećuju naš gradski budžet, već što im zarad svega toga čak i dozvoljavaju da naše kulturno istorijske objekte ruše. Izgleda da Aleksandar Šapić neće ostati upamćen samo po divljoj gradnji već i po divljačkom rušenju naše istorijske baštine.

Mislimo da je dosta da Beograđani ostaju bez svog nasleđa kako bi investitori punili svoje džepove. Kako se ovakve stvari ne bi više dešavale Novi DSS Beograd, neće odustati od svog zahteva da se onim kulturno istorijskim objektima kojima je zaštita istekla ona produži a da se onim objektima koji je nemaju ona pod hitno dodeli!

https://www.instagram.com/reel/Cok2V9TOV3A/?igshid=YmMyMTA2M2Y=&fbclid=IwAR1M19kmOhfuIh5clg8w4A_BS6mZvIzWDJFZz92h1fTowbbvQX7Td7dwv0E