25 hiljada poručilo Vučiću- Ne kapitulaciji!

18. Mart 2023.
25 hiljada poručilo Vučiću- Ne kapitulaciji!

U Beogradu je u petak, 17. marta održano nacionalno okupljanje za odbranu Kosova i Metohije, na kojem je zatraženo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u Ohridu "u potpunosti odbaci" evropski plan za Kosovo, ili da podnese ostavku.

Oko 25 hiljada ljudi na skupu koji su organizovale Nova Demokratska stranka Srbije, Dveri, Zavetnici, i Pokret za obnovu kraljevine Srbije, ispred spomenika ruskom caru Nikolaju II Romanovu na svaki pomen Vučićevog imena skandirali su "izdaja" i uzvikivali "Kosovo je Srbija" i "Ne damo Kosovo".

Na protestu je od Vučića zatraženo da podnese ostavku, jer je prihvatio francusko-nemački, odnosno evropski plan za Kosovo, "iako on znači kršenje Ustava Srbije i priznanje lažne države Kosovo".

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović rekao je da "nije Aleksandar Vučić Srbija" i da je evropski predlog sporazum o priznanju secesije južne srpske pokrajine, o stvaranju nezavisnog Kosova i konačnom pokoravanju Srbije.

"Čovek koji radi ovde (u predsedništvu) je izašao i rekao za taj predlog da je spreman da prihvati njegov koncept, i da radi na njegovoj implementaciji. Neće moći, gospodine Vučiću", kazao je Jovanović.

Istakao je da Vučić neće ispuniti zahtev "državotvorne opozicije", odnosno stranaka koje su organizovale protest, da francusko-nemački sporazum odbaci u celosti.

"Izneli smo zahtev za odbijanje sporazuma u celini i odmah, ali od tog zahteva nema ništa. Budite sigurni da je Aleksandar Vučić mogao, da je smeo, on bi ga već odbacio. Ako hoćemo da odbranimo Srbiju, postoji samo jedan uslov, Aleksandar Vučić mora da ode - hitno i u celini", rekao je Jovanović.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović okupljenima je rekao da se "postavlja pitanje ko je ovlastio Aleksandra Vučića da potpisuje, prihvata i primenjuje francusko-nemački sporazum o priznaju lažne države Kosovo".

"Niti ima ustavna ovlašćenja, niti ga je Narodna skupština ovlastila, niti mu je srpski narod dao mogućnost da prihvata zapadni ultimatum", rekao je Obradović.

On je dodao da predsednik Srbije sutra u Ohridu na sastanku sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predstavnicima Evropske unije, treba "odbaci francusko-nemački sporazum odmah i u celosti", a ako to ne učini da podnese ostavku.

"To je naša poruka Aleksandru Vučiću. Ne budeš li sutra u Ohridu odbacio francusko-nemački ultimatum, imaš samo jedan čin koji posle toga možeš da uradiš, a to je ostavka", rekao je Obradović koji je naveo da je to stav 28 narodnih poslanika Skupštine Srbije iz stranaka koje su organizovale protest.

Lider POKS-a Vojislav Mihailović rekao je da "nema nikave dileme" šta valja činiti, odnosno da treba da strpljivo čekati povoljnije geopolitičke okolnosti.

"Pravo je na našoj strani i kad-tad ćemo povratiti puni suverenitet nad našom južnom pokrajinom", rekao je Mihailović.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da su oni koji su se večeras okupili u centru Beograda "ponos Srbije" i da su, kako je dodala, svi došli bez ikakvog pritiska uprkos blokadama vlasti.

Kazala je da okupljeni brane Ustav Srbije i njen teritorijalni integritet, i naglasila da oni ne prodaju Srbiju za laži iz Brisela.

Na skupu je govorio i predstavnik studenata Univerziteta u Beogradu Stefan Simonović koji je zatražio da se prekine briselski dijalog, i da se pregovori o Kosovu vrate u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Okupljenima se obratio istoričar Miloš Ković koji je izjavio da je ovo srpski sveti skup i da su se večeras okupili da bi, kako je rekao, branili državne granice naše otadžbine.

Profesor sa Medicinskog fakulteta na KiM Aleksandar Ćorac kaže da je ovaj skup organizovan da bi se borili za Srbiju koja će biti dostojna dece koja će doći posle nas i koja se neće stideti onoga što smo mi uradili.

„Samo takva Srbija garant je srpskog naroda, Srbije sloge, Srbije pravde, Srbije ljubavi, ponosne zemlje u kojoj će slobodno šetati slobodni ljudi. A takve Srbije nema bez Kosova i Metohije“, poručuje Ćorac.

Prof. dr Ratko Ristić, prorektor Beogradskog univerziteta, je istakao da ne može biti članstva za „Kosovo“ u međunarodnim organizacijama, već se samo može govoriti o reintegraciji oduzete teritorije.

Skup je počeo u 18.00 sati ispred hrama Svetog Save, a njime je obeleženo i 19 godina od nasilja nad Srbima na Kosovu, kao i godišnjica NATO bombardovanja SR Jugoslavije i Srbije, nakon čega su okupljeni u protestnoj šetnji došli do spomenika caru Nikolaju, koji se nalazi preko puta zgrade Predsedništva.

Okupljeni su uz zastave Srbije nosili i transparente "Kosovo nije na prodaju", "Ne veleizdaji", "Kosovo je Srbija", "Srbija a ne EU".

Građani u protestnoj šetnji centrom Beograda protiv plana za Kosovo

Pristalice Dveri, Zavetnika, Nove Demokratske stranke (Novi DSS) i Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) večeras su sa platoa ispred Hrama Svetog Save krenule u protestnu šetnju u znak protesta zbog prihvatanja evropskog plana za Kosovo.

Na čelu kolone koja se uputila ka spomeniku Caru Nikolaju II Romanovu prekoputa Predsedništva, organizatori su istakli veliki transparent sa natpisom "Ne kapitulaciji", čime simbolično ukazuju da prihvatanje evropskog plana za Kosovo predstavlja izdaju nacionalnog interesa.

Organizotori su najavili i da će ispred spomenika caru Nikolaju II Romanovu govoriti i o svojim budućim aktivnostima i da ih neće uplašiti, kako su naveli, targetiranje i pretnje režima od prethodnih dana.

Skup obezbeđuje redarska služba organizatora skupa, dok je saobraćaj obustavljen i uz pomoć policije u ulicama kojima se kreće kolona.