Saopštenje državotvorne opozicije

20. Maj 2023.
Saopštenje državotvorne opozicije

Organizovanjem političkog skupa 26. maja u Beogradu aktuelna vlast, predvođena Aleksandrom Vučićem, iskazuje veliku i neshvatljivu političku neodgovornost i nezrelost.

 

Nakon tragičnih događaja koja su zadesila našu zemlju, i u delikatnom geopolitičkom trenutku, svakako nije vreme za zaoštravanje i inače nesnosnih političkih podela, tenzija i socijalnih raslojavanja prisutnih u srpskom društvu. Navedene podele koje su podignute do same ivice pucanja, najavljeni skup vlasti i način na koji se on organizuje, neminovno će pojačati.

 

Stoga odlučno pozivamo da se najavljeni skup otkaže i da se vladajuća većina, umesto organizovanja besmislenih kontra-mitinga na koje se ljudi dovode pod ucenama i prinudom, upita o sopstvenoj odgovornosti za katastrofalnu političku situaciju u zemlji i u srpskom društvu. Krah kosovske politike ove vlasti, konstantno gaženje osnovnih demokratskih principa, nasilje u javnoj sferi, najbrutalnije medijske kampanje režimskih medija i svakodnevno vređanje inteligencije građana Srbije i srpskog naroda u celini moraju da stanu.

 

Zbog toga je danas svima jasno da je jedini izlaz iz ove duboke političke krize ostavka Vlade Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, i formiranje prelazne Vlade koja bi obezbedila fer i poštene uslove za raspisivanje izbora na svim nivoima.