Svetski dan zaštite životne sredine

05. Jun 2023.
Svetski dan zaštite životne sredine

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine koji se obeležava 5. juna, GrO Novi DSS Beograd želi građanima da skrene pažnju na alarmantno činjenično stanje životne sredine u Beogradu.

Građani su do skoro videli vazduh koji su udisali, kvalitet vazduha je i više nego zabrinjavajući, stoga nije ni čudno što smo po stopi smrtnosti i izgubljenih godina života izazvanih zagađenjem vazduha u samom vrhu država sveta. Nedostaju nam kvalitetne mere i efikasnost u sprovođenju istih, kao i kaznena politika po principu „zagađivač plaća“.

Grad Beograd je zbog bahatog investitorskog besplanskog urbanizma osakatio građane za 20% zelenila u odnosu na prethodni period. Mere za zaštitu vodnih resursa su upitne. Građani Palilule se svakodnevno susreću sa smradom sa divlje deponije kod Pančevačkog mosta, koja se nalazi u blizini mesta gde će proći linijski park. Gde za izgradnju samo par metara biciklističke staze ti isti građani plaćaju milione.

Pozivamo građane Beograda da budu svesni zabrinjavajućeg stanja životne sredine i zajedno ćemo zahtevati hitne mere od Grada. Trenutni koraci koje Grad Beograd preduzima su nedovoljni i zahtevaju aktivnu podršku i angažman svih građana. Kolektivnim delovanjem možemo ostvariti značajne promene i zaustaviti Beograd od daljeg propadanja.