Ne vidim kako je Gašić mogao da spreči tragediju

21. Jul 2023.
Ne vidim kako je Gašić mogao da spreči tragediju

Najveće pogoršanje situacije na Kosovu nastupilo je 2013. godine, kada je potpisivanjem Briselskog sporazuma srpska vlast predvođena Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom, nakon niza štetnih, takozvanih tehničkih, sporazuma Borka Stefanovića, nastavila da čini nedopustive ustupke secesionističkim vlastima u Prištini. Povlačenje pravosuđa Republike Srbije sa severa naše pokrajine, uvlačenje Srba u secesionističke institucije na lokalu i sve što je usledilo nakon toga imalo je samo jedan rezultat – da na Kosovu i Metohiji danas ima manje Srba i još manje države Srbije. I naravno da taj proces zaokruživanja i jačanja nekakve „kosovske državnosti” secesionisti i Zapad žele da privedu kraju – ističe u razgovoru za „Politiku” predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović.

Vidite li vezu između dve krize, na KiM i u RS, da li je krajnji cilj Srbija?
 

Naravno da su sada, kada misle da su i to završili nakon prihvatanja francusko-nemačkog sporazuma o priznanju secesije, prešli na posao oko Bosne i Hercegovine, koji žele da završe tako što će Republika Srpska u krajnjem ishodu biti ugušena. I ne treba uopšte da se čudimo. Danas žanjemo ono što smo sejali svih ovih godina – a to je stalno povlačenje koje po definiciji stvari vodi u konačni i apsolutni poraz. I zato se, ako ne želimo da neslavno završimo pod jednom šljivom, moramo urazumiti i početi ozbiljno i temeljno da radimo na nacionalnom preporodu. Prvi preduslov za takvu borbu je smena ove lažno patriotske vlasti.

A kako biste vi rešavali krizu na KiM?

Kroz pet tačaka. Jedan, pregovori se moraju odvijati u jasnom okviru Ustava RS i Rezolucije 1244 SB UN. Dva, ne sme više biti ustupaka secesionističkim vlastima. Tri, kroz jačanje srpskog korpusa na KiM nizom podsticajnih materijalnih i nematerijalnih mera. Četiri, intenziviranje diplomatske borbe za povlačenje priznanja i, pet, u svakom trenutku garantovati bezbednost srpskog naroda u južnoj pokrajini.

Istovremeno se zaoštrava i na unutrašnjoj sceni, i dalje traju protesti prozapadne opozicije. Da li ih vi podržavate?

Uvek podržavam borbu građana protiv korupcije, stranačkog zapošljavanja, prostakluka i bahatosti vlasti, pristrasnosti i vulgarnosti medija i, uopšte uzev, partijske države u koju je SNS pretvorio Srbiju. I opet ponavljam, moramo promeniti izborni sistem kako bi se promenio i ovaj nakaradni politički sistem koji je uveo zemlju u opštu krizu – na prvom mestu onu najpogubniju – krizu morala i vere u opšte dobro i javni interes.

Jeste li spremni za nove izbore, i kada, imajući u vidu da u opoziciji ne postoji saglasnost po ovom pitanju?

Mi zahtevamo i zalažemo se za vanredne izbore na svim nivoima već nekoliko meseci unazad. To je uvek bio jedini legitiman i demokratski način za izlazak iz političkih kriza poput ove koju proživljava Srbija. Podrazumeva se i da ti izbori moraju biti održani u fer uslovima i sa svim garancijama kako se njihova regularnost ne bi dovodila u pitanje.

Kao polazniku 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, ministar Vučević uručio vam je nedavno srednjovekovni mač. Pojedini politički protivnici su vas zbog toga nazivali „omiljenim opozicionarom”, pa su čak to povezali i sa time da niste u skupštini glasali za smenu ministra Gašića?

Napadaju me i sa jedne i sa druge strane, što me na neki način i raduje jer nas sve dodatno uverava, odnosno potvrđuje da smo na pravom putu. To obično tako biva kada je neko svoj i čvrsto drži pravac oslanjajući se na politička načela i jasna politička opredeljenja, a ne na politikanstvo, neznanje i besmislene društvene mreže. I primeri koje pominjete upravo su primeri naše ozbiljnosti i doslednosti. Za smenu ministra unutrašnjih poslova nismo glasali jer je nikada nismo ni tražili. Deo opozicije i deo medija su od Bratislava Gašića napravili temu, ali ne vidim zašto i kako bi to mene na bilo koji način obavezivalo. Ja, recimo, mislim da je ta tema neinteligentna, neprimerena i u biti politikantska. I, da budem sasvim iskren, ne vidim kako bi bilo koji ministar unutrašnjih poslova, niti bilo ko drugi uostalom, uopšte mogao da spreči onakvu strašnu tragediju. U krajnjem slučaju, mi smo svoje zahteve izneli još pre nekoliko meseci. Tražimo ostavku Aleksandra Vučića i celokupne vlade zbog katastrofalne, protivustavne i antidržavne kosovske politike, ali i sve užasnijeg opšteg stanja koje vlada u srpskom društvu i izlazak na birališta. Što se mača tiče, izuzetno sam ponosan što sam bio polaznik 12. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane. Pored toga što sam upoznao veliki broj kvalitetnih i dobrih ljudi, stekao sam tokom tog zahtevnog petomesečnog usavršavanja nova znanja i iskustva koja će mi umnogome pomoći u preuzimanju odgovornosti za vođenje naše države – što će se svakako desiti u doglednoj budućnosti i za šta se, kao što vidite, temeljno pripremam.