Radovanović: Omogućiti Subotičanima slobodu kretanja

09. Avgust 2023.
Radovanović: Omogućiti Subotičanima slobodu kretanja

Poslednjih dana našim građanima na severu Srbije u Subotici i okolini, uskraćena su osnovna i Ustavom garantovana prava. Pre svega to se odnosi na slobodu i bezbednost, te pravo na slobodu kretanja.

Suočeni smo sa tim da je naš narod uplašen, nezaštićen i nema slobodu kretanja dok se migranati slobodno kreću naoružani. Najugroženije je naše stanovništvo u pograničnom području i to Markova Sedmica, Hajdukovo, Radenovac i Palić. U tom području sumnjive skupine profitiraju vršeći širok opus usluga za migrante, od prevoza na crno, izdavanja smeštaja, dostave hrane, sve to čineći po višestruko uvećanim cenama u odnosu na tržišne i na taj način stičnu ogroman profit na crno.

Posebno se ističe problem naoružavanja migranata, budući da su sve češći ekscesi uzrokovani upotrebom vatrenog oružja, koje nisu doneli sa sobom iz inostranstva, već ga ovde nabavljaju. Žandarmerija je prethodnih dana intervenisala na terenu.

Čim su se povukli, grupisanja migranata su se nastavila. Imajući u vidu ozbiljnost situacije, postojanje naoružanih grupa iz inostranstva, te potrebu za zaštitom državne granice i naroda, smatramo da je neohodno da se angažuje vojska Srbije.

Nova Demokratska stranka Srbije i potpredsednik Izvršnog odbora Lazar Radovanović apeluju na nadležne institucije da preuzmu punu odgovornost za zaštitu ustavnog poretka i sloboda građana, da suzbiju nelegalne aktivnosti sumnjivih grupa koje vrše razne usluge za migrante, naročito u vezi sa distribucijom oružja, odgovorne procesuiraju, a migrante bez oklevanja razoružaju i onemoguće bilo koju vrstu uznemiravanja i ugrožavanja našeg naroda.