Vlast ruši identitet Beograda, pod hitno izbori

29. Avgust 2023.
Vlast ruši identitet Beograda, pod hitno izbori

Rušenje objekata koji se nalaze između trga Slavije i parka Manjež, predstavlja posledicu onoga na šta smo godinama upozoravali, uz nameru gradske vlasti da ceo Beograd daju na dlan investitorima.

Godinama smo upućivali inicijative i molbe svim nivoima vlasti sa ciljem da sačuvaju kulturno istorijski identitet ovog grada, umesto toga oni su mestimično i u sprezi sa investitorima rušili objekte po obodima Beograda, što nastavljaju i sada da rade u samom centru grada.

Novi DSS je predlagao da svim onim objektima kojima je prethodna zaštita istekla, da se momentalno produži ili da dok ne dođe novi proces o ponovnom odlučivanju o produžetku njihove zaštite, objekti ne smeju dobijati nikakve građevinske dozvole koje mogu dovesti do njihovog urušavanja ili prenamene.

Upravo je to slučaj sa zgradama kod Slavije koje su bile pod zaštitom, koja im je istekla 2020. godine i zbog čega je omogućeno da se dobije dozvola za rušenje.

Velika je žal što su zgrade koje su stare skoro jedan vek i koje predstavljaju arhitektruru Beograda s početka 20. veka nepovratno uništene. Jasno je da aktuelna vlast nema nameru da sačuva identitetsku celinu glavnog grada, i zbog toga Novi DSS traži pod hitno nove gradske izbore, gde bi aktuelna vladajuća većina mogla Beograđanima da ponudi program koji trenutno sprovodi.

Novi DSS info

29.8.2023.