Miletić: Promena izbornog sistema, decentralizacija i regionalizacija Srbije prioriteti Novog DSS-a

27. Septembar 2023.
Miletić: Promena izbornog sistema, decentralizacija i regionalizacija Srbije prioriteti Novog DSS-a

Potpredsednica Izvršnog odbora Nove demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Slađana Miletić izjavila je danas da je Srbiji potrebna decentralizacija, "i to odmah, zato što je jedna od najcentralizovanijih zemalja Evrope, počev od organizacije vlasti gde je najveći deo ingerencija koncentrisan na nivou Republike Srbije u jednom čoveku".

Miletić je u pisanoj izjavi navela da, "ako pogledamo i demografske podatke jasno je da se manji gradovi sele u velike, posebno u Beograd".

"Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave utvrđeno je da se od 19 devastiranih opština - 15 nalazi na jugu Srbije. Niš kao centar jugoistočne Srbije, najveći grad južno od Save i Dunava, zdravstveni, naučni, kulturni, obrazovni centar je potpuno zapostavljen od strane države. I ne samo Niš, već i Pirot, Prokuplje, Leskovac, Vranje i svi ostali gradovi i opštine kojima preti nestajanje", kazala je ona.

Miletić je navela da bi reformu trebalo zasnovati na održivosti koju čini dovoljno jasna politička, teritorijalna i finansijska samostalnost lokalnih samouprava.

Istakla je i da se Novi DSS "zalaže za direktne izbore", jer bi građani direktnim izborima i to na svim nivoima, znali koga biraju i zbog čega bi mogli da pozovu i prozovu na odgovornost "one koje su glasali na ime i prezime".

"Izabrani poslanici, odbornici bili bi u obavezi da zastupaju te iste građane koji su ih birali i ukazali im poverenje da zastupaju njihove stavove u skupštinama gradova, odnosno Republike. Naš cilj je i zaokruživanje samostalnosti lokalne samouprave i uspostavljanja decentralizacije u Srbiji koja podrazumeva jasno definisanje nadležnosti i finansiranja različitih nivoa lokalne samouprave", kazala je Miletić.

Ona je navela da stanovnici 11 beogradskih opština imaju prosečnu platu od 109.127 dinara, što je, kako je istakla, 65,6 odsto iznad republičkog proseka, dok na drugoj strani su "svi oni koji primaju daleko manje od proseka".

"Čak 32 opštine primaju u proseku ispod 50.000 dinara, a ukupno 138 opština i gradova prima ispod 60.000 dinara. Kada uporedimo Vračar sa najvećom prosečnom platom u Srbiji i Bojnik sa najnižom 45.019 dinara, prosečna plata na Vračaru je skoro 2,5 puta veća", istakla je Miletić.

Kazala je i da je bitan faktor decentralizacije "to da se više od 50 odsto ukupnih sredstava za sprečavanje nezaposlenosti 'sliva' u region Grada Beograda", dodajući da je to region koji prema statističkim podacima ima najmanju nezaposlenost.